Predsjednica Republike Srpske upriličila prijem povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske

27/12/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović upriličila je danas u Palati Republike prijem povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.Predsjednica Republike Srpske izjavila je danas u Banjaluci da Srpska sigurnim koracima ide u budućnost, te izrazila uvjerenje da će 9. januar – Dan Republike biti obilježen svečano i dostojanstveno.

“Idemo u susret Danu Republike što je prilika da nizom događaja pokažemo opredijeljenost da obilježavamo 9. januar”, rekla je predsjednica Cvijanović u obraćanju na prijemu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske za delegacije Narodne skupštine, Vijeća naroda, Vlade Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Predsjednica Republike je naglasila da će 9. januara biti upriličeni svečana akdemija i defile, kao i niz ostalih događaja.

“To je prilika da pokažemo da smo uvjereni u Republiku i njenu budućnost, ali i da se zajedno radujemo tom danu. Zadovoljna sam što naše institucije pokazuju kapacitet i u stanju su da prevazilaze određene probleme, a pokazali smo i da možemo bez problema, nakon izbora, konstituisati vlast u Srpskoj”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske vjeruje da će Dan Republike biti moralni i svaki drugi orijentir za vrijeme koje dolazi.

“Zadovoljna sam onim što smo postigli u prethodnom periodu kada je riječ o opštem ambijentu, stabilnosti, radu institucija, rješavanju ekonomsko-socijalnih i finansijskih problema, ali i time kako smo se nosili sa određenim političkim izazovima. Nikada neću reći da je to dovoljno, jer je osnova da idemo dalje”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je Vlada, nakon konstituisanja, počela da radi posao sa nekim novim zadacima i opredjeljenjima, što znači nadogradnju nakon što su riješeni bazični problemi.

“S pravom naši građani žele od nas da radimo što bolje možemo. Opredijeljeni smo da tako nastupamo. Naravno da ćemo imati različita politička viđenja, ali je važno da o strateški važnim pitanjima za Srpsku postoji potpuno jedinstvo, a sigurna sam da ćemo to postići”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je napomenula da je na nivou BiH potrebno formirati vlast i imati ljude koji su opredijeljeni da sa Srpskom i njenim institucijama koračaju u izvjesnu i bolju budućnost i izrazila nadu da će ovo biti riješeno brzo.

“Zadovoljna sam i ekspozeom premijera i dinamikom rada koja je vidljiva, kao i opredjeljenjem da se više radi na privrednoj sferi. Ne smije se izgubiti iz vida da ćemo biti suočeni sa brojnim političkim izazovima”, rekla je predsjednica Cvijanović, dodavši da će se truditi da preuzme pritiske koji se odnose na politiku da bi Vlada mogla da radi nesmetano.

“Očekujem punu podršku Narodne skupšptine, jer je narod poslanicima poklonio povjerenje za kvalitetan rad. Očekujem i podršku za aktivnosti koje ćemo sprovoditi u narednom periodu. Trudiću se da održim dobru komunikaciju i sa socijalnim partnerima, a biću otvorena i za razgovore sa lokalnim zajednicama”, zaključila je predsjednica Cvijanović.

Prijem je upriličen i za delegacije Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Prijemu su prisustvovale i delegacije boračkih organizacija Republike Srpske, penzionisanih generala Srpske, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, udruženja vojnih penzionera Srpske u Oružanim snagama BiH i Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, te Ministarstva odbrane BiH.