Predsjednica Republike Srpske upriličila prijem povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske

27/12/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović upriličila je danas u Palati Republike prijem povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske. Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je Srpska stabilna, da institucije funkcionišu i da je cilj da one govore jednim glasom jer je to značajno za kreiranje politika i njihovo predstavljanje.

“Sigurna sam da je to moguće uprkos različitim političkim agendama. Vjerujem da smo na dobrom putu da imamo takvo predstavljanje i u okviru Republike, ali i na svakom mjestu gdje Srpska mora izraziti stav, vrlo često politički. Zbog toga je važno da svi zajedno budemo u kreiranju određenih politika i u njihovom saopštavanju”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da su institucije Srpske pokazale da su u stanju da se okupljaju oko važnih pitanja, ne samo humanitarnih, već i da razumiju i adekvatno obilježavaju važne istorijske činjenica i da vjeruje da je pred Republikom Srpskom bolje vrijeme.

Predsjednica Republike Srpske je, na prijemu za delegacije institucija kulture i nauke, predstavnika izdavača iz Srpske, studente, nagrađene učenike, sportiste, te delegaciju Saveza nacionalnih manjina Srpske povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike, rekla da su nakon oktobarskih izbora sve institucije vlasti konstituisane na vrijeme.

“Očekujem da i dalje budemo okupljeni oko interesa Republike Srpske i njenih institucija, da rješavamo pitanja dijalogom”, dodala je predsjednica Cvijanović i podsjetila da je Vlada Srpske počela da funkcioniše, kao i da je usvojen budžet za 2019. godinu.

“Pred nama su i dalje mnogi politički, finansijski i ekonomsko-socijalni izazovi, ali kada ima dobre volje i kada smo zajedno onda i možemo napraviti pomake”, izjavila je predsjednica Srpske., dodavši da je svjesna da u Srpskoj ima mnogo potreba, ali i da su, uprkos silnim pritiscima i izazovima iz prethodnog perioda, uspjeli stabilizovati sistem.

“Ako smo u prethodnom periodu zabilježili rekordne pokazatelje to ne znači da trebamo biti prezadovoljni, već razumjeti da je to osnova za dalje kretanje. Na toj liniji razgovaram sa novom Vladom i svim drugim predstavnicima institucija”, poručila je predsjednica Cvijanović na prijemu i zvanicama rekla da su tome znatno doprinijeli.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da je važno da svi ljudi na važnim pozicijama razumiju da odluka koju donesu može da utiče na život Republike i za 10, 20 i više godina, posebno političke odluke koje institucije moraju donositi i znati kako to da rade.