Predsjednica Republike Srpske učestvovala na konferenciji “Briga o djeci: zajednička odgovornost i obaveza”

20/09/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovala je danas u Banjaluci na konferenciji “Briga o djeci: zajednička odgovornost i obaveza”.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je posebno važno kako označiti vaspitnu komponentu u okviru našeg obrazovnog sistema.

“Mnogo izazova je pred roditeljima, samom djecom, ali isto tako i pred nastavnicima i institucijama kad je u pitanju briga za djecu. Upravo i sam naziv ove konferencije govori da to treba da bude i obaveza svih nas”, pojasnila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je zahvalila prosvjetnim radnicima, psiholozima uključenim u ove aktivnosti, ali i međunarodnim partnerima koji podržavaju institucije Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je navela da program ima nacionalnu dimenziju, što znači da su obuhvaćena sva djeca u Republici Srpskoj.

“Htjeli smo sami da provjerimo svoje sposobnosti po pitanju kadra sa kojim raspolažemo. Raspolažemo sa stručnim ljudima koji mogu, zajedno sa međunarodnim partnerima i svim drugima koji se bave ovim pitanjima, da dođu do adekvatnih odgovora”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, neophodno je da se na vrijeme prepoznaju problemi, što treba da dođe od samih roditelja, ali da i prosvjetni radnici, koji provode dovoljno vremena sa djecom, takođe, imaju svoju ulogu u prepoznavanju, a potom i otklanjanju problema.

“Institucije su tu da naprave adekvatan okvir i moraju da ponude odgovor na određene probleme sa kojima se suočavamo. Pokušavamo da identifikujemo ta stanja, da vidimo na koji način najbolje možemo ponuditi zajednički odgovor roditelja, nastavnika i institucija”, dodala je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je podsjetila da su mnoge škole rekonstruisane, te da se stalno i vodilo računa na koji način pristupiti procesu obrazovanja, modernizovati ga, uskladiti sa onim što su potrebe današnjeg doba.