Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa šefom Delegacije EU u BiH

18/12/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.
Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje institucije Republike Srpske provode u procesu evropskih integracija, kao i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.
Sagovornici su razmijenili mišljenje o finalizaciji dodatnih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te je izražen optimizam da će iz BiH uskoro biti upućeni usaglašeni objedinjeni odgovori i da će BiH u najskorijem periodu dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.
Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom ponovila da su institucije Republike Srpske nezaobilazan faktor u procesu evropskih integracija, te da se zajedničke aktivnosti u BiH na ovom planu mogu realizovati u skladu sa pravilima i principima sistema koordinacije.
Sagovornici su takođe razgovarali o procesu konstituisanja vlasti nakon okotobarskih izbora, te je predsjednica Cvijanović istakla da je formiranjem vlasti Republika Srpska pokazala da prednjači u odnosu na ostale u BiH gdje ti procesi još traju.
Predsjednica Republike je istakla da će fokus svih nadležnih institucija Republike Srpske i u narednom periodu biti institucionalna, fiskalna i budžetska stabilnost, kao preduslov za uspješan nastavak provođenja reformskih mjera.
Ambasador Vigemark ovom prilikom uputio je zvaničnu čestitku predsjednici Cvijanović povodom izbora za predsjednika Republike.