Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “HoReCa RS” i predstavnicima Sekcije frizera i kozmetičara

23/03/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “HoReCa RS” i predstavnicima Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko – preduzetničkoj komori Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da će ugostiteljima i radnicima u frizerskom i kozmetičkom sektoru biti izmireni porezi i doprinosi za mart i da su svi na istom zadatku, a to je da bude zaštićen zdravstveni sektor u Srpskoj.
“Sastanak je bio konstruktivan, a čim se steknu uslovi ići ćemo u postepeno otvaranje”, rekla je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Republike je navela da će biti razmotreno pitanje njihovog pristupa Garantnom fondu.

Predsjednica Republike Srpske je ocijenila da je izuzetno značajno što je na sastanku izražena briga i za zdravlje građana.

“Usaglasili smo se o nekoliko važnih tačaka. Naravno, izražavamo brigu za stanovnike Srpske, jer i današnje brojke su alarmantne. Želimo da sve ovo prođemo sa što manje oštećenja. Svi smo na istom zadatku, kreirati mjere, sačuvati zdravstveni sistem, ali i radna mjesta u privredi. Mjere su iznuđene, ali proći ćemo svi zajedno ovo”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, dio pitanja biće rješavan dugoročno, a kratkoročni cilj jeste zadržavanje radnih mjesta.

“Moramo sagledati i mogućnost reprograma određenih obaveza. Razumijemo njihove apele i sigurno je da će se izaći u susret zahtjevima koji se odnose na radno vrijeme, a u korist nam ide i nadolazeće lijepo vrijeme zato što će raditi bašte kafića”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da se pokušava pronaći način da se zajednički prevaziđu problemi i izvršavaju sve obaveze i podsjetila da propisanim mjerama nije predviđeno zatvaranje vrtića.

“Institucije Srpske sarađuju sa svim udruženjima, a ponosna sam što njegujemo dobru saradnju i sa socijalnim partnerima. Želimo da svake sedmice sagledamo situaciju i nama je bitno da usporimo širenje virusa korona i da prestane ogroman pritisak na zdravstveni sektor”, rekla je predsjednica Republike i podsjetila da su institucije Srpske stabilne.

Predsjednica Republike Srpske je ocijenila da je veoma značajno to što je u Srpskoj počeo proces imunizacije.

Kada je riječ o inicijativi Srbije za regionalnu nabavku vakcine “Astra Zeneka”, predsjednica Republike je rekla da Srpska podržava svaku regionalnu inicijativu.

“Nažalost, nekada nam treba više vremena da ubijedimo političko Sarajevo da učestvuje u regionalnim pričama, kao što je `mali šengen`. Srbija je lider u imunizaciji i podržavam sve što znači regionalnu saradnju”, navela je predsjednica Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i premijer Srpske Radovan Višković i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.