Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednikom Rusije

17/01/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predsjednica Cvijanović izjavila je da je ruski predsjednik pokazao da dobro razumije okolnosti u kojima Srpska i srpski narod funkcionišu.

Predsjednica Republike je naglasila da je „jako važno imati velikog svjetskog igrača koji razumije koliko je važno očuvati Dejton i dejtonsku poziciju Republike Srpske, ali ne raditi ni protiv koga u BiH“, te dodala da joj je žao što to mnogi u BiH ne razumiju.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska uvijek zahvalna za to što Rusija dosljedno brani stavove Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti UN.

„To je mnogo godina bio jedini glas i jedini način na koji smo mogli da se suprotstavimo raznim fabrikacijama i konstrukcijama koje su pravljenje na račun Republike Srpske i naravno da će narod Republike Srpske uvijek biti zahvalan za tako nešto“, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je poručila da je počastvovana što je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom imala priliku da učestvuje u Beogradu na zajedničkom ručku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednica Cvijanović je izrazila zahvalnost i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to upriličio, kao i sastanak sa predsjednikom Putinom u Palati Srbija, a na kojem su ona i predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarali sa ruskim predsjednikom o brojnim temama i upoznali ga o političkoj situaciji, kako je to bio slučaj i u prethodnim susretima.

Predsjednica Srpske je naglasila da su sa predsjednikom Putinom razgovarali o nastavku saradnje na ekonomskom planu, o mogućnosti za pojačano ulaganje Rusije kada je riječ o Srpskoj, te o unapređenju odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima – kulturi, ekonomiji, privredi.

Prema njenim riječima, Srpska je zainteresovana i za unapređenje odnosa u oblasti infrastrukture, a posebno u oblasti obrazovanja i zdravstva, gdje su već započele određene aktivnosti.

„Mislim da je važno da se približavamo i bolje razumijemo. Uvijek postoji zahvalnost kada je u pitanju Republika Srpska za dobro razumijevanje okolnosti u kojima mi funkcionišemo i za poslovično dobru odbranu dejtonskih pozicija ne samo Republike Srpske nego cijele BiH“, zaključila je predsjednica Cvijanović.