Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednikom Republike Srbije

04/12/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednica Republike Srpske zahvalila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na početku sastanka, za svijest koju pokazuje prema važnosti opstanka Republike Srpske, te poručila da će u njoj imati dobrog saradnika.

“Imaćete dobrog saradnika u meni. Umijem da cijenim zajedničke vrijednosti i trudiću se da uvijek zajedno radimo gdje god je to moguće. Razumijem opterećenje koje nosi BiH, ali isto tako svi sa dužnom pažnjom treba da se ophodimo prema jednoj takvoj situaciji”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da nju interesuje stabilnost Republike Srpske i prosperitet i napomenula da zna da je potrebno da se uloži dosta napora ne samo u izgradnji infrastrukture i popravljanju ekonomske situacije, nego i da se mora raditi i na demografskoj obnovi, jačanju nacionalne svijesti.

Predsjednica Cvijanović rekla je da ona i građani Srpske vide Srbiju kao uzdanicu i najjači oslonac.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je predsjednik Srbije pomogao Srpskoj u ključnom momentu, i da, kao neko ko je vodio vladu u teškim vremenima, nikad neće prestati da cijeni to što je predsjednik Vučić omogućio finansijsku podršku Srpskoj, što je za Republiku Srpsku značilo spas.

“Beskrajno sam Vam zahvalna na tome i želim zahvaliti u ime građana na svim divnim projektima koje ste realizovali u Republici Srpskoj. Vi ste u ime Srbije i njenog naroda, istog naroda i bratskih veza, ostavili neizbrisiv trag tamo. Ljudi s ponosom pominju i Vaše ime i vaše institucije i projekte koje ste tamo realizovali, kao što znate dosta njih nosi upravo i naziv Srbija”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da je spremna da sprovodi reforme i najavila pokretanje nacionalnog programa obnove Republike Srpske te poručila da će cijeniti svaku podršku, te da ne sumnja da će doći i od predsjednika Vučića i od institucija Srbije.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je dobila razumijevanje i podršku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na prvom zvaničnom sastanku od preuzimanja nove funkcije.

“Zahvalna sam za razumijevanje, za podršku koju smo dobili. Prenijeću građanima Republike Srpske da je ovo bio važan, ugodan i koristan sastanak i da sam oduševljena i time što i predsjednik Vučić pokazuje opredijeljenost da zajedno radimo na svim izazovima sa kojima smo suočeni i u Republici Srpskoj i u Srbiji i važno je da budemo zajedno”, rekla je predsjednica Cvijanović novinarima poslije sastanka.

Predsjednica Republike je istakla da je posebno raduje i osjeća zahvalnost zbog toga što je predsjednik Vučić prepoznao važnost i potrebu uspostavljanja nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske i što će Srbija biti partner Srpskoj, njenim institucijama i svima onima koji budu uključeni u ovaj program.

Predsjednica Cvijanović je navela da je dobila potvrdu da će Srbija i Republika Srpska nastaviti da sarađuju i kada je riječ o strateškim infrastrukturnim projektima i da će Srbija biti prisutna i pomoći da se realizuju ti projekti.

„Nastaviće se programi podrške kada je riječ o odnosu prema našim opštinama, građanima i ono što je važno jeste da moramo stalno da pokazujemo i da gradimo saradnju na svakom drugom planu”, rekla je predsjednica Srpske.
Predsjednica Republike Srpske podsjetila je da je, kada je preuzela ovu funkciju, rekla da je sasvim prirodno i logično da prva zvanična posjeta bude u Srbiji i razgovor sa predsjednikom Srbije, što se i desilo.

Predsjednica Republike je navela da je na sastanku rekla predsjedniku Vučiću da Srbija za Republiku Srpsku predstavlja oslonac i uporište.

“Rekla sam da smo zagledani u sve ono što se dešava ovdje, povezani mnogim stvarima. Ono što je važno jeste da je Srbija prepoznala potrebu da vodi računa i o Republici Srpskoj, ne ugrožavajući bilo koga u okviru BiH, uzimajući u obzir apsolutno šta jeste BiH”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da je iskoristila priliku da zahvali za “drugačiji iskorak Srbije prema Republici Srpskoj”, pri čemu je, kako je navela, na čelu svega toga bio predsjednik Vučić.

„To jeste drugačiji tretman, odnos prema našim opštinama, jeste da se pokaže da Srbija želi da ulaže, da gradi, da ostavi trag, da bude prisutna u našim opštinama i u životu naših građana i mi to jako cijenimo”, rekla je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Srpske je podsjetila da je u prethodnom periodu, kao predsjednik Vlade Republike Srpske imala zadovoljstvo da sarađuje i sa predsjednikom Vučićem i premijerom Srbije Anom Brnabić.

„Zadovoljna sam onime što smo imali u Srbiji, a to znači da smo imali podršku, da su u nekim kriznim momentima priskočili u pomoć, i tada na čelu Vlade, znala sam da cijenim važnost takve intervencije”, rekla je predsjednica Cvijanović.