Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske

01/04/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić.

Predsjednica Republike Srpske izrazila je očekivanje da će u ovoj godini doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM i najniže na 500 KM.

Predsjednica Cvijanović izjavila je da čvrsto podržava donošenje opšteg kolektivnog ugovora u Srpskoj i realizaciju svih tačaka iz Memoranduma o zajedničkim mjerama između Vlade i Saveza sindikata koji je potpisan za period 2018-2020. godina.

Predsjednica Republike naglasila je da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, jer takav ugovor predstavlja osnovu i treba da reguliše međusobne odnose i garantuje prava radnicima.

“Drago mi je što su neki zakoni koji proizilaze iz Memoranduma već usvojeni, a neki treba da budu upućeni u parlamentarnu proceduru, kao što je izmjena Zakona o radu”, dodala je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović rekla je da je veliki izazov kako povećati zaposlenost u Republici Srpskoj i plate radnicima.

“Postoji problem da veliki broj radnika ima najniža primanja, jer su prijavljeni na najnižu platu, a ostatak dobijaju u koverti. Moramo doći do rješenja da se to zaustavi i da se sankcioniše onaj ko je za to kriv”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske izrazila je zadovoljstvo što je u mandatu nove Vlade Republike Srpske došlo do povećanja plata u prosvjeti za osam odsto, kao i radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa srednjom stručnom spremom.

Predsjednica Cvijanović je izrazila uvjerenje da Vlada zajedno sa sindikatom i poslovnom zajednicom može doći do rješenja primjenjivog u praksi.