Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH

06/12/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predsjednica Republike Srpske je na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH dostavila prijedlog ljudi koji će raditi u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH i naglasila da će biti odabrani oni koji će u spoljnoj politici BiH štititi interese Srpske, a neće raditi na štetu drugih u BiH.

Predsjednica Republike je istakla da će u narednom periodu biti povučeni svi Srbi iz 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava i ambasada BiH, među kojima su Japan, Bugarska, Izrael, Švajcarska, Kanada, Grčka, Rumunija, Češka, Egipat, Slovenija, Srbija, Crna Gora, OEBS, Frankfurt, Instanbul, nakon čega će uslijediti imenovanje novog kadra koji će predstavljati i interese Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je dodala da se očekuje i novo imenovanje za Makedoniju.

Predsjednica Srpske je naglasila da će to biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je namjera da se određene stvari vrate u okvire ustavnih procedura i da se izraze interesi Republike Srpske kroz spoljnopolitičko djelovanje BiH.

Prema riječima predsjednice Cvijanović, na sastanku je dogovoreno da se uvede nova dimenzija u spoljnopolitički rad institucija, da se odabiru novi ljudi, koji će obavljati te važne poslove u inostranstvu u ime svih u okviru BiH.

Predsjednica Republike je naglasila da građani Republike Srpske očekuju da se u okviru spoljnopolitičkog djelovanja BiH izraze njihovi interesi, što se nije moglo vidjeti u prethodnom periodu.
“Radimo na tome da predstavljanje naših interesa bude adekvatno našim potrebama”, istakla je predsjednica Cvijanović.