Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hanom

08/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u posjeti Briselu, gdje je razgovarala sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hanom.

Predsjednica Cvijanović rekla je da se BiH bez formirane vlasti ne može nadati sredstvima iz budžeta EU koja su namijenjena zemljama zapadnog Balkana, a koja će biti znatno veća nego što su bila u prethodnom periodu.

“Ovi sastanci se dešavaju tačno godinu dana nakon opštih izbora u BiH, a još nemamo formiranu vlast ni na nivou Federacije, ni na nivou BiH”, istakla je predsjednica Cvijanović.

“To svakako predstavlja otežavajući element u komunikaciji i dogovaranju određenih stvari, jer su njihova očekivanja, svih ljudi u EU, usmjerena na to da BiH izvrši svoju obavezu, koja je sasvim logična i normalna, a ona podrazumijeva da je vlast formirana, da imaju sagovornika koji će imati autoritet, kapacitet da pregovara o određenim stvarima” rekla je predsjednica Srpske i naglasila da Republika Srpska želi evropski put i da je pripremila institucije za taj proces.

Problem je, navodi predsjednica Republike, što se u pripremi budžeta Evropske unije planiraju znatna sredstva za zemlje zapadnog Balkana, a BiH nema ko da predstavlja.

“Frustracija potiče iz činjenice da još nemate sagovornika da dogovarate neke stvari. Rekla sam, što se tiče Republike Srpske i IPA pomoći i sve druge stvari vezane za te aspekte, da imamo timove koji će na tome raditi, ali ponovo je odgovor negativan ako nemate formiranu vlasti na nivou BiH”, dodala je predsjednica Cvijanović.