Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa delegacijom Političkog i bezbjednosnog komiteta Savjeta Evropske unije

29/11/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je večeras u Sarajevu sa delegacijom Političkog i bezbjednosnog komiteta Savjeta Evropske unije.

Predsjednica Republike poručila je tokom sastanka u Sarajevu da samo kandidatski status za BiH može održati aktivnim proces evropskih integracija.

“Pitana sam zašto mislim da smo ga zaslužili. Rekla sam zato što znam vrlo dobro kada i u kojoj fazi su neki drugi dobijali kandidatski status i kakve su bile ocjene koje su tada dobijali po pitanju poljoprivrede, javne uprave i posebno pravosuđa. Vidim da smo mi tu na jednakom nivou kao i ti drugi kada su dobijali kandidataski status”, rekla je predsjednica Cvijanović nakon sastanka.

Predsjednica Republike je naglasila da ne treba da se gubi vrijeme na teme koje su nedostižne i da je umjesto imaginacije kako će se nekad nešto prenijeti na nivo BiH bolje njegovati mehanizam koordinacije i da svaki nivo vlasti radi svoj dio posla.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je delegaciju iz EU informisala da je u Republici Srpskoj kada je riječ o formiranju vlasti nakon provedenih izbora već manje-više završen posao, a da se čekaju partneri iz Federacije BiH.

“Imamo interes da se što prije formiraju institucije, odnosno, konstituiše vlast na nivou BiH. Ponovila sam opredijeljenost Republike Srpske da radi predano na evropskom putu. Mi smo se već tu dokazali. Izrazila sam zadovoljstvo našom Reformskom agendom i činjenicom da smo u prethodnom mandatu ostvarili neke rekordne pokazatelje koji su rezultat dogovaranja i provođenje te agende dogovorene sa EU”, rekla je predsjednica Republike Srpske i istakla da su postignuti najbolji pokazatelji kada je riječ o nivou zaposlenosti, te da je sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem delegaciju informisala o planovima za buduće programe koji bi mlade trebalo da zadrže u BiH.

“Zainteresovana sam da u Republici Srpskoj nastavimo sa dobrim praksama”, rekla je predsjednica Republike i istakla da je delegaciji iz EU rekla da je Republika Srpska često dolazila u fokus i bila lažno optuživana, podsjetivši na priče o paravojnim formacijama, militarizaciji, koje su bile planetarne vijesti iskonstruisane, između ostalog, i u Sarajevu u okviru nekih službi zajedno sa nekim strancima.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je na sastanku bilo riječi i o bezbjednosnoj situaciji, o pitanju migracija, terorizma, te da je sagovornicima prenijela da nije zadovoljna komunikacijom između razlitičitih nivoa vlasti po pitanju razmjene određenih podataka koji se odnose na potencijalne prijetnje.

Predsjednica Cvijanović je istakla da Republika Srpska nije zadovoljna onim što se dešava kada je riječ o migrantskoj krizi, da se strahuje da BiH ne bude sabirni centar i da to pitanje ne može biti tretirano na taj način.

“Očekujemo jasne poruke od EU i na taj način ćemo se kretati u budućem periodu”, rekla je predsjednica Republike Srpske i ukazala da je EU interesantna u smislu otvorenosti njenih granica za migrante, ali da se BiH treba brinuti o čuvanju svojih granica u smislu kontrole migracija i sprečavanje nezakonitih ulazaka u zemlju.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je napomenula da je tokom sastanka fokus bio na političim i bezbjednosnim pitanjima, ostvarenim dosadašnjim rezultatima u smislu fiskalne konsolidacije, ekonomskim kretanjima, socijalnoj sferi, sa posebnim ostvrom na mlade.