Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju druge godine rada Fakulteta bezbjednosnih nauka

06/03/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci obilježavanju druge godine rada Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci doprinosi stabilnosti društva jer školuje kadar koji će moći da prepozna prijetnje i uhvati se sa njima u koštac.
“Posebno mi je zadovoljstvo što sam kao predsjednik Vlade mogla da utičem na transformaciju Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka i njegovo integrisanje u Univerzitet u Banjaluci”, rekla je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja studenata za studiranje na tom fakultetu i svime što ova visokoškolska ustanova radi da bi Srpska imala svoj kadar i mogla da odgovori na bezbjednosne izazove koji su danas mnogo drugačiji nego ranije.
“Iako smo mala zajednica, to ne znači da možemo da budemo izolovani. Kao što nismo izolovani od tih prijetnji, ne možemo da budemo izolovani ni kada je riječ o aktivnostima koje treba da preduzmemo da bismo prepoznali i spriječili potencijalne prijetnje po Srpsku, njene građane i imovinu i naravno ono što danas predstavlja globalni problem, a to je terorizam”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Obraćajući se na svečanosti u amfiteatru Fakulteta bezbjednosnih nauka, predsjednica Republike je istakla da je veoma značajno da Srpska ima jake institucije i dobar kadar koji će u njima raditi.
Predsjednica Republike Srpske je poručila studentima da se od njih, kao budućeg kadra, očekuje da vode računa o Republici Srpskoj i bezbjednosti njenih građana.
“Oslonac našeg razvoja leži na onome što će učiniti kadar koji proizvede ovaj fakultet. Sve što osnivamo i što je u funkciji razvoja Srpske i generacija koje će doći uvijek su velike stvari i veliki koraci”, dodala je predsjednica Srpske.
Predsjednica Republike Srpske je istakla da pojedinci daju snagu cijelom društvu i da se treba razvijati da bi se odgovorilo na predstojeće izazove.
“Mnogi izazovi su ostali iza nas, ali to ne znači da ih neće biti u budućnosti ako smo ih savladali. Oni su stalno tu – politički, finansijski, ekonomski i bezbjednosni. Stoga moramo da se razvijamo da možemo da odgovorimo na svaki od tih izazova”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo što je Vlada Srpske u vrijeme kada je bila njen predsjednik uspjela da radi na poboljšanju materijalnog statusa policajaca i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, što je nabavljana oprema, oružje, vozila.
“Nećemo prestati da se na taj način ophodimo prema MUP-u i svima onima, uključujući i vas, koji treba da doprinesu stabilnosti Republike i bezbjednosti građana i imovine i koji vode računa o našem ustavnom poretku i vrijednostima na kojima počiva Srpska”, naglasila je predsjednica Cvijanović.