Predsjednica Republike Srpske prisustvovala koncertu Ansambla pjesme i plesa narodnosti „Кsinganmeng“ povodom Кineske nove godine

17/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras u Banjaluci koncertu Ansambla pjesme i plesa narodnosti „Кsinganmeng“ iz Unutrašnje Mongolije povodom Кineske nove godine.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je ponosna na saradnju koju je Srpska uspostavila sa Kinom, navodeći da je ona već niz godina uspješna i da između Srpske i Kine postoji političko razumijevanje i ekonomski interes kao snažna veza.
Predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su kineske institucije i kompanije prepoznale Srpsku kao mjesto za ulaganje i dobro poslovanje i kao primjer navela izgradnju Termoelektrane “Stanari” i infrastrukturne projekte.
Predsjednica Republike je dodala da su potpisani određeni ugovori, a da se vode i dodatni razgovore i očekuje da i oni budu realizovani.
“Između Srpske i Kine ne postoji nijedno otvoreno pitanje. Naprotiv, postoji veoma dobra saradnja i razumijevanje globalnih procesa. Nas u Srpskoj privlači velika Kina koja je globalni gigant i koja je mnogo toga uradila na političkoj transformaciji i u oblasti ekonomije i trgovine”, rekla je predsjednica Srpske.
Predsjednica Republike Srpske je dodala da je zbog toga u interesu Srpske i njenih građana da i dalje razvija dobre odnose sa Kinom.
Predsjednica Cvijanović je napomenula da posebno ohrabruje i potreba da se zbližava narod u Srpskoj i Kini, navodeći da je i sa pozicije predsjednika Vlade podržavala izučavanje kineskog jezika u školama i na fakultetima u Republici Srpskoj, kao i osnivanje Konfucijevog instituta u sklopu Univerziteta u Banjaluci.
“Sve su to načini da se približimo jedni drugima i da se, bez obzira na to što nas geografski dijeli tolika razdaljina, svake godine sve više upoznajemo i bolje sarađujemo”, rekla je predsjednica Republike.
Predsjednica Republike Srpske je narodu Kine, ali i građanima u Srpskoj, poželjela godinu blagostanja i da se bolje živi.
“Zadovoljna sam zbog toga što institucije Srpske zajedno sa Ambasadom Kine u BiH obilježavaju Kinesku novu godinu”, naglasila je predsjednica Republike.

Svečanom koncertu prethodio je vatromet.