Predsjednica Republike Srpske primila u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH

17/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas, u svom kabinetu, u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, u svjetlu unapređenja privredne i kulturne saradnje Srpske i Kine.

Predsjednica Cvijanović je istakla da su pozitivna iskustva sa kineskim kompanijama u realizaciji značajnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukturne, energetike i zdravstva, doveli do sve veće zainteresovanosti kineskih investitora za ulaganja u Srpsku.

Sagovornici su istakli da uvođenje bezviznog režima između Kine i BiH otvara prostor za intenziviranje saradnje u oblasti turizma i obrazovanja, čime bi se, kako je istaknuto, dodatno unaprijedio prijateljski odnos Republike Srpske i Kine.

Zajednički je ocijenjeno da intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa treba i dalje biti u fokusu odnosa Srpske i Kine.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim ekonomskim i političkim temama u Republici Srpskoj i BiH, sa osvrtom na protekle opšte izbore, a sagovornici su izrazili očekivanja da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana što prije.

Ovom prilikom, predsjednica Republike Srpske poželjela je ambasadoru Narodne Republike Kine dobrodošlicu i uspješan nastupajući mandat.