Predsjednica Republike Srpske, povodom vaskršnjih praznika, posjetila štićenike Doma „Rada Vranješević“

29/04/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Banjaluci, povodom vaskršnjih praznika, posjetila štićenike Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” i tom prilikom poklonila štićenicima Doma bicikla različitih veličina za svaku uzrasnu grupu.
Predsjednica Cvijanović je rekla da je posebno raduje projekat vrtića u okviru Doma, za koji je Vlada Srpske prošle godine izdvojila 100.000 KM, a koji treba da pokaže integrativni pristup.
“Suština tog projekta je da se djeca smještena u ovoj ustanovi ne izoluju, nego da imaju i boravak i druženje sa drugom djecom iz lokalne zajednice i to jeste namjena tog vrtića. Taj projekat smo i kandidovali za podršku od strane Srbije, za šta će biti obezbjeđeno 200.000 KM, da bi se sve oko tog projekta završilo”, navela je predsjednica Republike.
Predsjednica Srpske je rekla da je završena prva faza tog projekta, a da bi završetkom druge faze vrtić trebalo da bude potpuno opremljen i stvoreni uslovi za boravak djece.
“To je jedan od načina da pokažemo da sa lokalnom zajednicom možemo da organizujemo ovakve stvari”, istakla je predsjednica Cvijanović i dodala da je važno i to što je tu zaposleno stručno osoblje.
Predsjednica Republike Srpske je naglasila da instutucije nastoje da pomognu ovaj dom, znajući koliko je važna njegova uloga u zbrinjavanju djece i njihove pripreme za konačno osamostaljenje.
Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je sve više djece iz ove ustanove koja odlaze da studiraju i završavaju fakultete, te ponovila važnost uloge osoblja u Domu, ali i zajednice u tom procesu.
“Mislim da je tu važna uloga i osoblja u Domu, ali i zajednice da se vidi ko ima mogućnost za odlazak na faklutet, ko su drugi koji bi trebalo da se osposobe za određena konkretna zanimanja i mislim da to dobro funkcioniše”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Republike Srpske je apelovala na sve koji imaju dugovanja prema Domu “Rada Vranješević” da ih izmire, dodajući da će ona, kao predsjednik Republike, nastaviti da pruža podršku ovoj ustanovi.
“Nadam se da ćemo kroz dobre projekte praviti sve bolje uslove, mada sam ja i sada zadovoljna i mogu da upoređujem kako je to nekada bilo, prije sedam-osam godina i kako je to danas. Svi koji ovde dođu, vide da ima napretka”, istakla je predsjednica Srpske.
Predsjednica Republike Srpske je podsjetila da je i ranije podržavala stambeno obezbjeđivanje štićenika koji napuštaju dom, kao i da će nastaviti da tome daje podršku, ističući da je tu bitan jedan sistemski pristup.