Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa članovima Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske

13/05/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Banjaluci sastanak sa članovima Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske.
Do septembra će biti urađena stručna analiza sa smjernicama, s ciljem poboljšanja demografskog razvoja u Republici Srpskoj, rečeno je danas u Banjaluci na sastanku predsjednice Srpske sa članovima republičkog Savjeta za demografsku politiku.
Predsjednica Cvijanović je istakla da će se Savjet za demografsku politiku Srpske posebno baviti usklađivanjem rada i roditeljstva, odnosno uspostavljanja umjerenijeg radnog vremena koje će biti usklađeno sa roditeljstvom.

“Imali smo uspješan radni sastanak koji je u skladu sa onim što smo najavili pokretanjem Nacionalnog programa za demografsku obnovu, a suština je da oko ovog programa bude okupljeno što više relevantnih institucija. Biće sačinjene analize sa preporukama da bi sve mogli sublimirati i imati ciljane mjere”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović rekla je da Savjet analizira postojeće finansijske mjere i definiše nefinansijske koje su dugoročne i od izuzetnog značaja za realizaciju Nacionalnog programa za demografsku obnovu.

“Baziraćemo se na konkretne analize i istraživanja, među kojima su i ona koja su sprovedena među porodiljama u Srpskoj. Važno je i da bude uspostavljen registar stanovništva Republike Srpske i socijalna karta, ali i što će strategije u ovoj oblasti koristiti analize i smjernice koje budu urađene”, navela je predsjednica Srpske i napomenula da je značajna mjera i uključivanje u školski program određenih tema koje se odnose na vrijednost porodice i reproduktivno zdravlje.

Predsjednica Republike Srpske je navela da će biti uključena u nekoliko važnih projekata u Srpskoj koji će se odnositi na reproduktivno i opšte zdravlje.