Predsjednica Republike Srpske održala pripremni sastanak za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske

08/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u svom kabinetu pripremni sastanak za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske sa resornim ministrima i istaknutim stručnjacima u oblasti demografske politike u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom predsjednica Cvijanović je naglasila opredijeljenost institucija Republike Srpske na unapređenju i stvaranju što boljeg ekonomskog i privrednog, ali i politički stabilnog ambijenta koji bi omogućio siguran život za građane Republike, te istakla neophodnost iznalaženja najboljih rješenja vazanih za pitanja emigracije i migracije stanovništva u Srpskoj.

U tom kontekstu, na sastaknu je dogovoreno formiranje ekspertskog i operativnog tima koji će, na bazi urađenih analiza, definisati i predložiti sistemske mjere koje bi kratkoročno i dugoročno dale efekte u demografskoj obnovi Republike Srpske.

Prvom pripremnom sastanku za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske: za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević; porodice, omladine i sporta Sonja Davidović; prosvjete i kulture Natalija Trivić; zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić; poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, te član Senata Republike Srpske prof. dr Milimir Mučibabić; ugledni demograf i član Senata prof. dr Stevo Pašalić, direktor Republičkog zavoda za statistiku prof. dr Jasmin Komić i profesor društvene geografije i demografije Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković.