Predsjednica Republike Srpske obratila se na panelu “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu

06/06/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratila se danas na panelu pod nazivom “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” koji se održava u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je veoma važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte, te da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne, ali i globalne ekonomije.

Predsjednica Republike je istakla da će ekonomske i socijalne koristi imati samo one zemlje koje na vrijeme shvate važnost transformacija i prelezak na digitalnu ekonomiju, a svi oni koji nastave da žive u starim navikama i rutinama zaostajaće u pogledu konkurentnosti, privrednog rasta i razvoja.

“Republika Srpska je napravila ambiciozan plan kada je riječ o sferi digitalizacije, a mnogi od važnih projekata su već implementirani, neki su u fazi implementacije, dok su drugi planirani. Uspostavljeni su ili se uspostavaljaju brojni internet servisi koji omogućavaju jednostavniji i efikasniji rad javne uprave, lakše i brže poslovne operacije, on lajn registraciju poslovnih subjekata, lakšu i bolju komunikaciju građana i institucija, kao i pristup građana i privrede određenim uslugama”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da je stoga formirano i novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kako bi bolje bili povezani univerziteti i poslovna zajednica, te da bi se uveli alati za razvoj digitalne ekonomije i pratili novi trendovi u sferi digitalizacije.

“Mnogo toga smo učinili i planirali u Republici Srpskoj, ali i pored toga što posjedujemo kreativni potencijal, cijela naša regija, zapadni Balkan, daleko zaostaje za zemljama Evropske unije u pogledu inovacija, tehnološkog razvoja i konkurentnosti. Da bismo uhvatili priključak sa razvijenijim zemljama, treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je ukazala na činjenicu da će mnogi od današnjih osnovaca, nakon srednjeg ili univerzitetskog školovanja, raditi na poslovima koji danas ne postoje ili koje tek možemo naslutiti, a mnogi od postojećih poslova biće ugašeni ili jednostavno prevaziđeni.

“Zato je važno da se u kontinuitetu provodi reforma obrazovanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada i savremenih trendova, ali i reforma ukupnog poslovnog ambijenta kako bi se usvajali novi pristupi i nove korporativne prakse. To zahtijeva cijeli niz prilagođavanja i reformi, daleko veća sposobnost za adaptaciju, veća mobilnost institucija, univerziteta i poslovne zajednice”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike naglasila je da pitanje jednakosti ili mogućnosti jednakog pristupa posmatra na dva načina.

“Prvo – da li sve zemlje, s obzirom na različit nivo razvoja, imaju iste mogućnosti za ulazak u eru digitalizacije i jednake benefite koji iz toga proističu. Svakako da nemaju, jer nemaju iste polazne tačke i to je jedna dimenizija ovog pitanja”, rekla je predsjednica Republike i dodala da se plaši da bi upravo te različite polazne tačke mogle prouzrokovati veću nejednakost u budućnosti, te da stoga i jeste toliko važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte i da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne ekonomije, naravno i globalne.

Predsjednica Srpske je navela da je druga dimenzija vezana za rodno učešće, te da se tu postavlja pitanje da li muškarci i žene imaju jednake mogućnosti u eri digitalizacije.

“Ako stvari posmatramo formalno, možemo reći da ne postoje formalne prepreke u obrazovanju za sticanje potrebnih kvalifikacija, niti posebne barijere za dobijanje ili obavljanje poslova ovog tipa. Mogli bismo, dakle, reći da nema diskriminacije. Ipak, brojevi ne govore u prilog jednakosti”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Kao jedan od modela da se prevaziđe problem nekonkurentih zanimanja, ali i da se omogući veća uključenost žena u sferu digitalizacije u Republici Srpskoj, rekla je predsjednica Republike, poslužiće i program prekvalifikacije nezaposlenog nekonkurentnog visoko-obrazovanog kadra kako bi stekli kvalifikacije i vještine za poslove u oblasti informacionih tehnologija koje dobro kotiraju na tržištu rada.

Prema riječima predsjednice Srpske, planirano je i uspostavljanje mreže STEM centara da bi mladi sticali korisna znanja kako bi kasnije lakše upisali tehničke fakultete i dolazili do posla.

“Era digitalizacije zaista nudi ogromne mogućnosti i poboljšanja u svakodnevnom životu građana, uslugama i poslovanju i imaće sve veći značaj za ekonomski rast, ali isto tako postavlja i ozbiljne izazove pred institucije, akademsku i poslovnu zajednicu”, konstatovala je predsjednica Cvijanović.

Pored predsjednice Republike Srpske panelisti su, između ostalog, bili potpredsjedavajuća Federalnog savjeta federalne skupštine Rusije Galina Karelova (fotografija ispod teksta), izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli, te zamjenik načelnika ekspertskog odjeljenja predsjednika Ruske Federacije Svjetlana Lukaš.