Predsjednica Republike Srpske i predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarali sa papom Franjom

26/04/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas u Vatikanu sa papom Franjom.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je vrlo važan sastanak koji su ona i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas imali sa papom Franjom u Vatikanu i da nosi najbolje utiske.

“Posebno sam počastvovana i ponosna na činjenicu da je i papa uputio čestitku i čestitao nam dolazeći Vaskrs i zamolio da prenesemo njegove čestitke vjerujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH. I taj vid pažnje i međusobnog razumijevanja postoji”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je rekla da smatra da je važno da je imala priliku da kao predsjednik Republike učestvuje na sastancima sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, ali i da je ohrabrena onim što je čula upravo o tome da se posvećuje pažnja interesima svih etničkih zajednica u BiH.

Predsjednica Srpske je naglasila da joj je bilo jako važno da je mogla da predstavlja Republiku Srpsku i da je počastvovana što je u delegaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Ova posjeta je mnogo važna zato što ono što se dešava u Vatikanu prate svi”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da su u Vatikanu zainteresovani za situaciju u vezi sa Izbornim zakonom i statusom hrvatske, odnosno katoličke populacije u BiH, što je sasvim razumljivo, ali da je u svemu vidjela dodatnu dimenziju da se razgovara ravnopravno sa svima i da se uvažava Republika Srpska i na ovaj način.

Predsjednica Srpske je potvrdila da papa i Vatikan dobro poznaju stanje u BiH.

“Posebno kada razgovarate sa državnim sekretarom, tu nemate nikavih dilema, sve od ugovora koji reguliše odnose između Katoličke crkve i BiH do svih drugih stvari operativnog karaktera, ali i političkog karaktera kao što je Izborni zakon, potreba da se obezbijedi potpuna ravnopravnost, i mnoge druge stvari sa kojima smo suočeni”, dodala je predsjednica Cvijanović.