Predsjednica Republike Srpske i predsjedavajući Predsjedništva BiH održali konferenciju za novinare

11/05/2019

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da pozivanje na bonska ovlaštenja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN predstavlja namjerno i svjesno ubacivanje klipova na evropski put BiH, kao što to čini i SDA neformiranjem vlasti, te da je poslata poruka da ne postoji evropska perspektiva BiH.
Predsjednica Republike je odbacila navode koji su izneseni na račun Republike Srpske na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, kao i tvrdnju da ukidanje visokog predstavnika destabilizuje BiH, kao i da je Komisija za Srebrenicu u funkciji preispitivanja presuda ili revidiranja istorije ili da će narušiti koheziju u zemlji.
“U ime institucija i građana Republike Srpske odbacujem sve navode koji su tamo izneseni na račun Srpske. Riječ je o najobičnijoj laži i brutalnoj manipulaciji. Odbacujem tvrdnju da ukidanje visokog predstavnika traže oni koji žele da destabilizuju zemlju. Ukidanje visokog predstavnika traže oni koji su za evropski put. Prema logici stvari, zemlja koja ima visokog predstavnika i nije stabilna pa ne znam šta onda tu ima da se destabilizuje. Komisija za Srebrenicu je u funkciji pomirenja i zašto nekome smeta da se traži istina ako je sve što su ovdje radili strani faktor i bošnjački političari ispravno”, upitala je predsjednica Republike Srpske
Govoreći o ocjeni da će Komisija za Srebrenicu narušiti koheziju u BiH, predsjednica Cvijanović je istakla da kohezije nema upravo zbog toga što je visoki predstavnik zajedno sa jednim brojem stranih zemalja svojom pristrašnošću razjedinjavao unutrašnji ambijent u BiH, umanjio demokratski kapacitet BiH, bio najčešće u funkciji pogrošavanja umjesto poboljšanja unutrašnjih odnosa i uskratio važnom međunarodnom forumu tačne i istinite informacije o tome šta su stvarni bezbjednosni politički i drugi izazovi za BiH.
“Odbacujem tvrdnje Valentina Incka da su izvještaji koje Vlada Srpske šalje Savjetu bezbjednosti UN ilegalni i da ne postoje. Da ne postoje ne bi bili citirani ni od jedne članice Savjeta bezbjednosti, a jesu citirani. Nisu ni nelegalni jer ništa u Dejtonskom sporazumu ne ograničava entitete da komuniciraju sa UN, međunarodnim organizacijama ili članicama Savjeta bezbjednosti”, istakla je predsjednica Republike Srpske.
Predsjednica Srpske je izjavila da ne samo da ne postoje takva ograničenja, već Ustav BiH iziričito predviđa da entiteti mogu da ostvaruju takvu komunikaciju.
“Zbog toga je i Ustavni sud BiH 2010. godine izričito potvrdio pravo Republike Srpske da podnosi izvještaje Savjetu bezbjednosti, a visoki predstavnik bi trebalo da je upoznat sa ovom odlukom koja je donesena na početku njegovog mandata”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Predsjednica Republike Srpske je odbacila i tvrdnje da uspostavljanje rezervnog sastava policije predstavlja formiranje vojske ili oružanih snaga Republike Srpske.
“To je čista izmišljotina i najobičnija namjerno plasirana laž. Udari na MUP i policiju Srpske traju već neko vrijeme u kontinuitetu – od priča o paravojnim formacijama, potom o militarizaciji policije i naoružavanju pa sad o pravljenju entitetske vojske”, kaže predsjednica Cvijanović.
Prema njenim riječima, izmišljenih tema o Republici Srpskoj ne manjka, a među njima su i izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valantin Incko podnio Savjetu bezbjednosti UN, kao i diskusije koje su tom prilikom uslijedile.
“Sa žaljenjem konstatujem da su pozivanjem na korišćenje bonskih ovlašćenja i nastojanjem da reafirmišu moć visokog predstavnika namjerno i svjesno ubacili klipove u evropski put BiH jednako onako kako to radi SDA blokiranjem izbora novog Savjeta ministara. Oni su nam ustvari poslali poruku da ne postoji evropska perspektiva za BiH iako vole da govore da postoji”, rekla je predsjednica Republike.
Predsjednica Republike Srpske je istakla da je to sasvim suprotno od opredjeljenja Srpske da se kreće ka članstvu u EU i da to čini kroz mehanizam koordinacije.
Predsjednica Cvijanović je ukazala da još nije formirana vlast na nivou BiH i Federacije BiH, da se ušlo u sivu zonu i da aktuelni Savjet ministara nema legitimitet.
“Jasno je da to predstavlja direktan udar na volju birača u Republici Srpskoj i sprečava napredovanje na evropskom putu. To je jasan pokazatelj da je BiH ušla u sivu zonu i da se nalazi u kandžama neodgovornih sarajevskih političara koji namjerno blokiraju proces formiranja vlasti da bi spriječili da partije koje su izborni pobjednici iz Srpske preuzmu pozicije na nivou BiH u skladu sa voljom birača, odnosno građana Republike Srpske”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da to predstavlja i namjernu opstrukciju evropskog puta BiH s obzirom na to da su zvaničnici EU jasno rekli da nema pozitivnog mišljenja, a time ni kandidatskog statusa ako ne budu implementirani izborni rezultati i formirana vlast.
“Jasno je i da postojeći Savjet ministara nema legitimitet, kredibilitet, ni autoritet da učestvuje u bilo kojem procesu, ni da preuzima ili izvršava bilo kakve obaveze. Ako tome dodamo činjenicu da hrvatski ministri skoro da i ne učestvuju u radu ovog predugo odlazećeg Savjeta ministara, a da srpski ministri tamo vegetiraju, onda je jasno zašto je BiH ušla u sivu zonu i zašto takav Savjet ministara niko ne uzima za ozbiljno ni BiH, ni u inostranstvu”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Prema njenim riječimma, da kojim slučajem neka partija iz Srpske blokira formiranje Savjeta ministara kao što to radi SDA, svi zapadni mediji bi žigosali Republiku Srpsku i govorili da podriva BiH i demokratiju, dok se sada niko od njih nije nešto posebno zabrinuo.
Predsjednica Republike Srpske je ukazala na spregu između SDA i dijela međunarodne zajednice da se spriječi formiranje vlasti na nivou BiH.
Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Srpska pokazala svoj puni demokratski kapacitet brzom implementacijom izbornih rezultata i formiranjem nove Vlade.
“Srpska je uređeno i funkcionalno društvo. Tokom prethodnih godina povećavali smo plate, penzije, socijalna davanja, uvodili nova socijalna prava, unapređivali dijalog sa socijalnim partnerima, gradili bolnice, škole, puteve i auto-puteve, a to je opredjeljenje i nove Vlade. Naša namjera je da jačamo naše institucije, ali i da se suprotstavimo napadima na ustavni kapacitet i identitet Srpske”, zaključila je predsjednica Cvijanović.