Predsjednica Republike Srpske dala mandat Radovanu Viškoviću za sastav nove vlade Republike Srpske

20/11/2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je zvanično Radovanu Viškoviću dala mandat za sastav nove vlade Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske izrazila je uvjerenje da će Radovan Višković uspjeti veoma brzo da sastavi novu vladu kako bi bez zastoja nastavile da funkcionišu institucije Republike.

Predsjednica Cvijanović podsjetila je da je Radovan Višković godinama dio velikog tima koji radi za Republiku Srpsku, te da je i do sada sa njim imala dobru saradnju.

“Vjerujem da ćemo veoma brzo imati vladu kako bi nastavili da radimo dobar posao za Republiku i naše građane”, rekla je predsjednica Republike.

Prema riječima predsjednice Srpske, Republika Srpska će bez zastoja nastaviti da funkcioniše.

“Od značaja za građane jeste da naše institucije zajednički rade dobar posao. Ispunjeni su svi formalni uslovi da možemo nastaviti sa radom na jedan drugačiji način, a posebno da otvorimo prostor da Radovan Višković, bez bilo kakvog čekanja, može da krene sa konsultacijama sa političkim partijama i socijalnim partnerima”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike očekuje da će nova vlada Republike Srpske nastaviti sa pozitivnim trendovima koji su bilježeni u prethodnom periodu.

“Zadovoljna sam činjenicom što mogu da kažem da će novom premijeru biti olakšano da uđe u sve poslove, jer nema pretjeranih finansijskih problema. Ovo je vrijeme stabilnosti naše Republike i institucija, a izbori su pokazali da građani hoće da postoji stabilna parlamentarna većina”, kaže predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da će posao biti znatno olakšan, jer je Milorad Dodik novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i da će na nivo BiH prilikom fomiranja vlasti biti uspostavljena ozbilja garnitura koja će sarađivati sa Srpskom.

“Kao predsjednik Republike staviću se na raspolaganje novoj vladi. Očekujem od nove vlade da njeguje socijalni dijalog, što smo radili u prethodnom periodu, i to se pokazalo ispravnim. Uspjeli smo sa socijalnim partnerima, kojima se zahvaljujem, da definišemo mnoga dobra rješenja”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske navela je da je pred Republikom Srpskom mnogo izazova, politički otvorenih procesa, nedovršenih stvari, mnogo nerazumijevanja, ali i da ambijet u BiH često ne ide na ruku građanima.
“Utoliko je veća naša uloga, opredjeljenje, volja i upornost da radimo dobar posao za Republiku Srpsku. Sigurna sam da će nova vlada, predvođena Radovanom Viškovićem, posao raditi dobro”, kaže predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike naglasila je da će biti izvršena reorganizacija Vlade i ministarstava i da će fokus biti na privredi.

“Vjerovatno ćemo reorganizovati Ministarstvo nauke i tehnologije, koje bi trebalo da bude ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija ili informacionog društva. Želimo da idemo u korak sa potrebama današnjeg vremena”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović rekla je da će biti pokrenut program pod nazivom “Srpska – društvo u pokretu”, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, identifikacije oblasti koje nude veće zapošljavanje.