Predsjednica Republike Srpske boravi u Rumuniji, gdje učestvuje na 8. Evropskom samitu regija i gradova

14/03/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u Rumuniji, gdje učestvuje na 8. Evropskom samitu regija i gradova koji se danas i sutra održava u Bukureštu.

Prvog dana Samita, učesnicima se obratila Viorika Dančelo, predsjednica Vlade Rumunije, zemlje koja od 1. januara predsjedava Evropskom unijom, predsjednik Komiteta regija EU Karl-Hajnc Lamberc i gradonačelnica Bukurešta Gabriela Firea.

Tokom Samita, predsjednica Cvijanović se u odvojenim susretima sastala sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije za Zapadni Balkan Francom Šausbergerom i predsjednicom italijanske regije Umbrija Katjušom Marini.

Predsjednica Cvijanović istakla je na sastanku sa Šausbergerom da je Srpska posvećena evropskom putu i naglasila da je neophodno da se u što kraćem roku formira novi saziv Savjeta ministara, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za efikasnu komunikaciju između entiteta i nivoa zajedničkih institucija, te za intenziviranje procesa evropskih integracija, u skladu sa usaglašenim sistemom koordinacije.

Na sastanku sa predsjednicom regije Umbrija, razgovarano je o uspostavljanju privredne saradnje između Republike Srpske i Umbrije, kao i o razmjeni iskustava u vezi pristupa EU fondovima.

Nakon sastanaka, predsjednica Cvijanović dala je intervju za Rumunsku nacionalnu televiziju.

Predsjednica Cvijanović je juče u Bukureštu razgovarala sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije Karl-Hajncom Lambercom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućim programima i aktivnostima Komiteta regija EU u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.