Оbraćanje predsjednice Republike Srpske građanima Republike Srpske povodom epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona

23/03/2020

Оbraćanje predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović građanima Republike Srpske povodom epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona.

Poštovani građani Republike Srpske,

Prošlo je tačno 18 dana od kako je otkriven prvi slučaj korona virusa u Republici Srpskoj.

Od tada, pa do danas, svakodnevno bilježimo rast oboljelih, ali treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama.

Prethodnih dana i sedmica apelovali smo na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

Poučeni, ali i zabrinuti onim što smo vidjeli u Kini, a potom i u Italiji, naše institucije su, i prije same pojave virusa u Republici Srpskoj, donijele čitav set preventivnih mjera, znajući da je nemoguće da izbjegnemo ovo zlo koje danas predstavlja planetarni problem.

Bili smo prvi, ili među prvima u regiji, koji su donosili rigorozne mjere – zatvorili smo škole, vrtiće, ugostiteljske objekte, uspostavili smo novi režim rada u kolektivima, ograničili smo rad trgovina i uveli nova pravila za odlazak u kupovinu, pokrenuli smo nastavu za naše učenike osnovnih škola preko javnog servisa RTRS, pripremili koncept organizovanja nastave za srednje škole i fakultete.

Prethodnih dana uveli smo i nove mjere zabrane kretanja za sve osim ovlaštenih lica u trajanju od 20 časova uveče do 5 časova ujutro, kao i opštu zabranu kretanja za lica preko 65 godina starosti, jer spadaju u rizičnu kategoriju. Uveli smo i rigoroznije kazne za one koji krše pravila kućne samoizolacije.

Jedna od tih mjera je i javno objavljivanje imena takvih lica i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija. Odlučili smo se za ovu mjeru kako bi se smanjio broj neodgovornih pojedinaca računajući da niko priseban ne bi zamijenio izolaciju u vlastitom domu boravkom u nekom javnom karantinu, gdje bi umjesto sa članovima svoje porodice, bio sa nepoznatim licima.     

Takođe, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama su uvedene posebne kontrole ulaska naših građana koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

Posebne pripreme izvršene su u okviru zdravstvenog sistema Republike Srpske i najveću zahvalnost dugujemo našim zdravstvenim radnicima.

Preduzete su brojne radnje na pripemi novih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih i oboljelih, i njihovom odvajanju od redovnih zdravstvenih službi.

Očekujemo i dalju reorganizaciju u okviru zdravstvenog sektora kako bi odgovorio novim potrebama zavisno od razvoja situacije kao i da zajedno sa Republičkim štabom za vanredne situacije i lokalnim štabovima radi na utvrđivanju objekata koji bi, u slučaju potrebe, mogli služiti za smještaj i njegu bolesnika.   

Vlada je pokrenula proceduru i za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za 10-tak dana, a kontinuirano se vrše i nabavke testova za provjeru pozitivnosti na virus korona, kao i za nabavku respiratora, što je problem i za daleko razvijenije zemlje.

Nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućiće nam stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera.  

S obzirom na broj zaraženih u Banjaluci, pored našeg Univerzitetsko – kliničkog centra, ogroman teret se nalazi na Domu zdravlja Banja Luka i gradskom štabu za vanredne situacije i dugujemo im veliku zahvalnost za upravljanje ovom krizom.

Posebnu zahvalnost dugujemo Srbiji koja je obećala podršku kad je riječ o medicinskoj opremi, prihvatanju najtežih bolesnika, ali i redovnom snabdijevanju naših građana, kao i Kini koja takođe obezbjeđuje pomoć.

U vrijeme kad smo donosili naše mjere o raspuštanju škola, vrtića, ugostiteljskih objekata, bilo je onih koji su smatrali da su te mjere pretjerane ili preuranjenje, ali znajući kakve strahote se dešavaju Kini, Italiji i drugim zemljama, mi smo se opredijelili za ovakav pristup da bismo dobili na vremenu i izbjegli najteži scenario. I sve što danas radimo jeste s namjerom da izbjegnemo najteži scenario.

Pred nama je nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci. Od discipline svih nas zavisi da li ćemo iz ovog ogromnog problema izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

Ne smijemo dozvoliti da se neodgovornim i nedisciplinovanim ponašanjem pojedinaca poništi prednost koju smo stekli blagovremenim donošenjem mjera i njihovim pooštravanjem u prethodnom periodu.

Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa. 

To znači da smo svi, bez izuzetka, kao građani Republike Srpske, dužni da se striktno pridržavamo tih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što smo to mogli vidjeti u nekim daleko razvijenijim evropskim državama.

Kad iz takvih razvijenih zemalja čujemo poruke da su njihovi zdravstveni sistemi pred kolapsom, onda to treba da bude alarm za sve nas. Zato nastojimo dodatno ojačati i osposobiti naš zdravstveni sektor, kako bi naše zdravstvene ustanove bile u stanju da hospitalizuju one koji su ugroženi i kojima treba pomoć, obezbjeđujući dodatne prostore i kapacitete, kako bismo zarazu odmakli od centralnog bolničkog bloka, što već radimo.

Ogroman broj naših građana je disciplinovan i shvatio je ozbiljnost situacije. Oni koji nisu, biće sankcionisani, a zbog takvih morali smo pooštriti mjere. U ovom trenutku svako od nas pojedinačno može da doprinese da ova teška situacija ne postane tragedija time što će ostati kod kuće i poštovati uputstva nadležnih organa.

Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači  živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama.

Istovremeno, duboko smo svjesni problema sa kojima se suočava naša privreda u ovakvom novom režimu života i rada, ali i okolnostima na regionalnom i evropskom planu, posebno kad je riječ o našim tradicionalnim spoljnotrgovinskim partnerima koji su pogođeni epidemijom, a što će se odraziti i na njihove privrede.

Još uvijek ne možemo sagledati sve posljedice koje će pretrpiti naši poslodavci, radnici, kao i privredni život u cjelini, ali je važno da smo već počeli sa kreiranjem određenih mjera.

Zato podržavam napore Vlade koja radi na pripremi mjera za podršku privredi i zaštiti radnika, i ohrabrujem ih da nastave razgovore sa našim socijalnim partnerima – poslodavcima i sindikatom kako bismo što prije, nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja i života, mogli da saniramo štetu u privredi i zajedničkim mjerama zaštitimo svakog našeg radnika i njegovo radno mjesto.

Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita.

To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicma i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta. Zato je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje Fonda za pomoć privredi u kojem ćemo skoncentrisati sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora. Vlada je definisala i određene mjere podrške poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu.

Takođe, važno je da stvorimo i formalne i suštinske pretpostavke za završetak školske i akademske godine, uključujući, naravno, i sistem provjere znanja, ali i uslove za njihov početak na jesen. Treba odati priznanje  našim prosvjetnim radnicima koji su ušli u izazov održavanja nastave na jedan sasvim novi način posredstvom televizije, ali i RTRS-u koji je to omogućio.

Važno je što su se, paralelno s tim, iznalazili načini i za održavanje nastave za naše srednjoškolce i studente. Nakon ove krize, moraćemo izmijeniti određene zakone kako bismo formalizovali različite načine učenja na daljinu, ali i rada na daljinu, i više ulagati u oblast novih tehnologija i informacionog društva.          

Ukratko, iako je sada naš osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, aktivnosti se odvijaju na više kolosijeka uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način.

Ali, u ovom momentu, najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas. Ne želimo da u Republici Srpskoj gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje.

Mi moramo svojim odgovornim ponašanjem pomoći našim zdravstvenim radnicima da bi oni mogli pomoći svima nama.

Moramo spriječiti masovni pritisak prevelikog broja zaraženih sa teškim simptomima na zdravstveni sistem.  Zato smo rekli da se naš život u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci mora potpuno promijeniti.

Znam da nije jednostavno držati djecu u kući, bez škole, vrtića, druženja i igre sa vršnjacima, bez odlaska kod bake i dede, niti je jednostavno što moramo u potpunosti prekinuti ili svesti na minimum kontakt sa roditeljima i starijim članovima naših porodica, prijateljima, komšijama, ali to je jedni način da ih zaštitimo, stoga se tako moramo ponašati narednih sedmica, moguće i nekoliko mjeseci.  

Zahvaljujem se građanima koji zajedno sa institucijama pomažu da prevaziđemo ovu krizu.

Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu.  

Hvala na pažnji!