Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske

31/12/2020

Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović:

„Poštovani građani Republike Srpske,

U vrijeme kada ispraćamo staru i dočekujemo novu, 2021. godinu, potrebno je da se osvrnemo na nekoliko stvari koje su važne kako za Republiku Srpsku, tako i za nas pojedinačno.

Ispraćamo godinu koja je bila izuzetno teška i izazovna. Susreli smo se sa problemom koji je iz korijena promijenio naše živote i funkcionisanje društva.

Pandemija, kao globalni problem, natjerala je i nas, kao i sve druge, da redefinišemo prioritete i da prvenstveno usmjerimo pažnju i napore na zaštitu ljudskih života i javnog zdravlja, kao i na očuvanje naše privrede.

Ali, kako to inače biva, i ova kriza, osim što je donijela brojne teškoće, istovremeno je iznjedrila i heroje ovog doba, naše medicinske radnike, na koje svi mi, kao društvo, možemo biti ponosni.

Nažalost, na samom izmaku, ovu godinu obilježili su i zemljotresi koji su donijeli dodatne probleme.

Ali treba reći da su i u ovako teškoj godini i složenim okolnostima, institucije Republike Srpske i naši građani pokazali da su sposobni da se suoče sa ovim problemima i da smo u stanju da očuvamo stabilnost i funkcionalnost Republike, kako na političkom, tako i na ekonomsko- finansijskom planu .

Vlada Republike Srpske je usmjerila ogromna sredstva u zdravstveni sektor da bi se što uspješnije borio za očuvanje ljudskih života.

Ogromna sredstva su izdvojena i za podršku privredi kako bismo očuvali radna mjesta onih koji su zaposleni u privatnom sektoru i obezbijedili sigurnost njihovih porodica.

Iako su, usljed pandemije, prioriteti promijenjeni, nismo odustali od važnih infrastrukturnih i komunalnih projekata i nastavili smo ih realizovati širom Republike Srpske.

To, ustvari, znači da smo nastavili da se krećemo naprijed, možda ne željenom dinamikom, ali nismo ni stali, niti odustali od naših ciljeva.

Isto tako, i predstojeću, 2021.godinu, dočekujemo spremni da se borimo i sa pandemijom i sa drugim izazovima, i da zajednički gradimo bolju, uspješniju i razvijeniju Republiku Srpsku.

Zato je neophodno da očuvamo stabilnost institucija jer su one jedina garancija da ćemo obezbijediti sigurnost, ekonomski razvoj i mogućnost da budemo svoji na svome.

Neophodno je da očuvamo njihovu sposobnost da odgovore potrebama naših građana.

U vremenu koje je pred nama, važno je i da očuvamo naše zajedništvo, socijalnu koheziju i da obratimo dodatnu pažnju na one među nama kojima je potrebna pomoć i podrška.

Vjerujem u bolju budućnost i da ne postoji prepreka koju ne možemo savladiti ako smo složni i ujedinjeni uprkos našim i različitim političkim mišljenjima i poteškoćama na koje nailazimo na našem razvojnom putu.

Poštovani građani Republike Srpske, u predstojećoj godini vam želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, i uspjeh na profesionalnom i svakom drugom planu.

Sa željom da naredna, 2021. bude godina u kojoj ćemo uspješno prevazići krizu izazvanu pandemijom, kao i sve druge izazove koji se nađu na našem putu, čestitam vam Novu godinu, božićne praznike svima koji ih proslavljaju, kao i predstojeći Dan Republike“, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.