Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Republike Srpske

23/09/2020

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Republike Srpske

Uvaženi nosioci javnih funkcija Republike Srpske,

uvažena direktorice, glumci i zaposleni u Narodnom pozorištu Republike Srpske,

uvaženi gosti,

Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje i što zajedno obilježavamo jubilej koji je značajan ne samo za Narodno pozorište Republike Srpske i grad Banjaluku, već i za cijelu Republiku Srpsku. 

Narodno pozorište Republike Srpske već 90 godina, u kontinuitetu, učeći svoju publiku pravim kulturnim vrijednostima i vršeći istu prosvjetiteljsku misiju, opstajalo je i razvijalo se u različitim uslovima i vremenima kroz koje su prolazili i ovaj grad i naša Republika.    

Misija Narodnog pozorišta, i 90 godina od njegovog osnivanja, ostala je ista –  da bude „jedna od najvažnijih ustanova za vaspitanje naroda i omladine, pionir kulture, umjetnosti i narodne misli“, upravo kako je to u svom govoru rekao ban Milosavljević na otvaranju Narodnog pozorišta Vrbaske banovine davne 1930. godine.

Svojim predanim radom i uspjehom koji ostvaruje na domaćoj i međunarodnoj sceni, ova pozorišna kuća učinila je da Republika Srpska postane prepoznatljiva, ne samo na domaćem terenu, već i u međunarodnim kulturnim okvirima.

Nastupi širom svijeta i vrijedne nagrade čine naše glumce i glumice najboljim ambasadorima Republike Srpske koji doprinose razvoju i jačanju kulturne diplomatije. Nјihova saradnja sa pozorištima  iz regiona i svijeta značajano je doprinijela promociji naše kulture i stvaralaštva.

Pozorišna umjetnost, čvrsto pozicionirana u oblasti kulture i  kao poveznica svih drugih umjetnosti, od neprocijenjive je vrijednosti za jedno društvo, narod, državu. Nema jakih nacija i država ukoliko ne pridaju značaj razvoju kulture i ne garantuju umjetničku slobodu.

Ulaganja u kulturu ključna su za napredak svakog društva, za kreativni razvoj budućih generacija, za slobodnu misao i otvorenost prema svijetu, kao i za očuvanje autentičnih vrijednosnih kategorija poput  identiteta.

Razumjevajući značaj i potrebu razvijanja naših kulturnih ustanova, pored materijalne podrške koja jeste ključna, mora postojati i puna podrška afirmaciji kulture na svaki mogući način. 

S obzirom na teška vremena koja su nas pratila zadnje dvije, tri decenije, oblast kulture je često ostajala bez ozbiljnih finansijskih intervencija.

Zadovoljna sam što smo zadnjih godina, kako se popravljala i finansijska situacija, uspijevali da više izlazimo u susret potrebama institucija kulture, ali na tom planu treba još mnogo raditi.

Zahvalnost za mnoge uspjehe, koji su u tim teškim vremenima ostvareni u oblasti kulture i umjetnosti, dugujemo isključivo našim umjetnicima i djelatnicima u oblasti kulture, i to treba javno reći i zahvaliti im, ne samo na njihovom talentu i uloženom trudu, već i na njihovoj istrajnosti i odluci da ne odustanu ni od svog poziva, ni od kulture. 

Moramo to  cijeniti  više nego što  inače činimo, jer očuvanje kulturnog blaga, tradicije i naših ustanova u oblasti kulture mora biti zajednčki cilj svih nas – i institucija i građana.

Narodno pozorište, sa svojim bogatim istorijskim kulturnim nasljeđem i istorijskim iskustvom, mjesto je odakle se najbolje vidi otvorenost Republike Srpske za kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse, za nove realnosti.

Uz duboko poštovanje prema svim pozorišnim umjetnicima i radnicima, koji su ulagali i ulažu svoje vrijeme, energiju, trud i znanje da bi, na daskama koje život znače, stvarali nove vrijednosti, koje nas međusobno približavaju i koje nas uzajamno obogaćuju, čestitam vam ovaj veliki jubilej.

Uvjerena sam da će Narodno pozorište, kao vodeća pozorišna kuća u Republici Srpskoj, nastaviti da njeguje pozorišnu tradiciju postavljajući visoke umjetničke standarde, te da će svojim radom nastaviti da uspješno gradi svoju poziciju u regionalnim i  međunarodnim okvirima.

Hvala svim našim radnicima, djelatnicima Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Poštovani građani, pošto je još jedan veliki jubilej za još jednu našu važnu instituciju kulture, ja ovom prilikom čestitam i Muzeju Republike Srpske ovaj važni jubilej, 90 godina postojanja i svega onog što su ljudi u oblasti kulture predano radili, dali, ne samo ovom gradu, ne samo Republici Srpskoj, nego i šire, a to znači u svijetu kulture, u svijetu umjetnosti.

Još jednom zahvalnost svim našim djelatnicima u oblasti kulture koji su učinili naš život bogatijim i naše društvo prepoznatljivijim.

Hvala lijepo i živjeli!