Predsjednica Republike Srpske prisustvovala Regionalnom molitvenom doručku u Bukureštu

26/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je u Bukureštu Regionalnom molitvenom doručku koji organizuje Parlament Rumunije.

Ovaj događaj okupio je predstavnike političkog, privrednog i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje između zemalja regiona.

Predsjednica Cvijanović učestvovala je na plenarnoj sesiji o temi:  „Liderstvo u politici, obrazovanju i diplomatiji u kontekstu održivog mira u društvu“.

Prethodno je predsjednica Republike razgovarala  sa poslanikom u rumunskom Parlamentu i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji Ognjenom Krstićem.

Na sastanku u Parlamentu Rumunije, kojem je prisustvovao ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić, predsjednik Saveza upoznao je predsjednicu Cvijanović o položaju pripadnika srpske zajednice u Rumuniji, izazovima sa kojima se suočavaju, te perspektivama opstanka srpske manjine u Rumuniji. 

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo opredjeljenjem srpske nacionalne manjine u Rumuniji da, okupljeni oko Saveza Srba i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, i kroz političke procese aktivno djeluju na očuvanju etničkog identiteta, maternjeg jezika i svih prava koja pripadaju manjinama.