Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Republike Srpske

11/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras, u Banskom dvoru, svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Republike Srpske i 30 godina od njenog osnivanja.

Predsjednica Republike istakla je da je formiranje Vojske Republike Srpske bio istorijski trenutak koji je zahtijevao okupljanje i sabornost, te da je to, sigurno, jedan od najvažnijih momenata u procesu samoodbrane naroda koji je u prethodnim ratovima doživio velika iskušenja i stradanja.
“Ovakvo okupljanje i organizovanje bilo je nužno. Odluka je bila teška, ali neophodna. I tada smo znali, a znamo i danas, da nismo imali izbora, ni ti alternativu”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da je Vojska Republike Srpske nastala iz obaveze da se ne dopusti da se ponove masovna stradanja i novi genocidi na ovim prostorima.

“Reagovali smo posljednji, jer smo željeli mir, ali ne i mirno odvođenje na gubilišta i u logore smrti. Vojska Republike Srpske bila je odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Iz naroda je proistekla i sačinjavali su je obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da snaga Vojske Republike Srpske nisu bili savremeni tenkovi, avioni, topovi i haubice, već neustrašivi borci koji su dobro znali šta se nalazi iza linije fronta i kakvu svetinju brane.

Predsjednica Cvijanović je ukazala da je Vojska Republike Srpske časno ispunila svoj zadatak, sačuvala stanovništvo i odbranila granice naše Republike.

“Za taj cilj, u Odbrambeno-otadžbinskom ratu plaćena je visoka cijena. Mnogi su na frontovima ostavili svoje zdravlje, dijelove svoga tijela, a njih više od 23.000 ono najvrijednije što su imali – svoje živote. Uz njih, stradalo je i više od 6.000 civila. Dugujemo im vječan pomen i vječnu zahvalnost. Ni zbog njih, ni zbog nas, ni zbog generacija koje dolaze nemamo pravo da odustanemo od borbe za bolju i uspješniju Republiku Srpsku. Nemamo pravo da pokleknemo pred napadima i pritiscima, pred ucjenama i sankcijama”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je poručila da će se Republika Srpska boriti za svoja ustavna prava, za svaku riječ i svako slovo Dejtonskog sporazuma.

“To je put daljeg institucionalnog jačanja i ekonomskog razvoja Republike Srpske. Put mira, a ne put sukoba. Put u bolju i sigurnu budućnost, u kojoj nikada nećemo zaboraviti na čijim temeljima počivaju naša sloboda i naša Republika. Neka im je vječna slava i hvala!”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i građanima Republike Srpske čestitala Dan Vojske Republike Srpske uz želju da ono što je sa ponosom stvarano, s ponosom i pamtimo!