Predsjednica Republike Srpske primila u nastupnu posjetu komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH

29/04/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas u nastupnu posjetu  komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH general-majora Antona Veselija (Anton Wessely).

Na sastanku u Palati Republike, sagovornici su ramijenili mišljenje o aktuelnim pitanjima i bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednica Cvijanović upoznala je komandanta Veselija da je Republika Srpska politički i bezbjednosno stabilna, te da su njene institucije opredijeljena za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta Republike Srpske.

Takođe, predsjednica Cvijanović upoznala je novoimenovanog komandanta Snaga EU da je pojačano prisustvo uniformisanih pripadnika EUFOR-a u naseljenim mjestima izazvalo uznemirenost i zabrinutost građana Republike Srpske.  

Ovom prilikom, predsjednica Republike pozvala je na izbalansiran stav EUFOR-a i drugih međunarodnih organizacija prema dva entiteta u BiH.

Zajednički je ocijenjeno da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj  stabilna, te ukazano na potrebu veće saradnje i razmjene informacija između institucija Republike Srpske i Misije EUFOR-a u BiH.