Predsjednica Republike Srpske učestvovala na panelu Regionalna saradnja i ekonomski razvoj u okviru Jahorina ekonomskog foruma 2022

27/04/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovala je danas, sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, na panelu Regionalna saradnja i ekonomski razvoj u okviru Jahorina ekonomskog foruma 2022.

Predsjednica Republike Srpske ocijenila je da “Otvoreni Balkan” nosi veliku šansu regionalnog povezivanja i bržeg ekonomskog razvoja i privredne saradnje na području zapadnog Balkana, ali da kod mnogih u regionu postoji nerazumna politika koja koči dolazak investicija.

Prema riječima predsjednice Cvijanović, Republika Srpska je bezuslovno za uključivanje u tu regionalnu inicijativu, tim prije jer bi došlo do brže razmjene i protoka roba, kapitala i usluga, većeg zapošljavanja i direktnih stranih investicija.

Predsjednica Srpske je izrazila nezadovoljstvo što je ponašanje političkog Sarajeva zaustavilo ostvarivanje ideje da se i BiH priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Nadam se da će jednog dana i Sarajevo podržati ovaj projekat”, poručila je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je navela da federalni partneri nisu željeli da se uključe ni u analizu koristi bilo kog od ponuđenih zajedničkih projekata sa Republikom Srpskom i Srbijom kao ekonomskim liderom u regionu.

Prema riječima predsjednice Srpske, kod mnogih u regionu postoji nerazumna politika, koja nigdje ne vodi, pogotovo ne ka EU.

Takva pogubna politika, istakla je predsjednica Republike Srpske, koči dolazak stranih investicija, razvoj lokalnih privreda i zapošljavanje, a širom otvara vrata za odlazak mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo.