Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanoj akademiji povodom 30 godina Radio-televizije Republike Srpske

19/04/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras, u Banskom dvoru, svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Radio-televizije Republike Srpske.

Predsjednica Republike istakla je da je Radio-televizija Republike Srpske nastala u složenim vremenima za srpski narod na ovim prostorima.

“Na današnji dan, prije tačno tri decenije, iz banjalučkog studija emitovan je prvi dnevnik RTRS-a. Ubrzo nakon toga, već narednog mjeseca, emitovanje je započeo i paljanski `Kanal S`, da bi krajem 1993. godine bio uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio televizije”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da bi se ovako u najkraćem opisao proces rađanja javnog servisa Republike Srpske, ali da svi znaju da je iza ovog velikog poduhvata stajalo mnogo više napora, nego što bi se opisalo kroz dvije rečenice, kao i ličnog i kolektivnog angažmana, hrabrosti, posvećenosti, stručnosti i patriotizma onih koji su učestvovali u tom procesu.

“I kada to kažem, mislim na rukovodstvo i uredništvo, kao i na zaposlene poput novinara, snimatelja, montažera, tonaca i drugih vrijednih ljudi na kojima počiva program svake televizije. Njihova je zasluga što smo danas ovdje i što obilježavamo ovaj značajan jubilej i zbog toga im, kao društvo, dugujemo vječnu zahvalnost”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je istakla da je Radio-televizija Republike Srpske bila neposredni svjedok turbulentnih i važnih istorijskih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a njeni novinari redovno su izvještavali sa prvih linija fronta.

“I upravo iz tih neraskidivih veza sa Republikom Srpskom, koja je tek tri mjeseca starija od svog javnog servisa, proizilaze kredibilitet, značaj i ugled koji RTRS uživa širom Republike”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da se mnogo toga promijenilo u 30-godišnjoj istoriji RTRS-a, ali služenje javnosti i građanima Srpske, kao njena suštinska uloga i misija, ostali su zaštitni znak ove televizijske kuće.

“Ponosna sam na sve što smo prethodnih godina zajednički uradili na unapređenju uslova i modernizaciji našeg javnog servisa. Tehnički, tehnološki, kadrovski i programski Radio-televizija Republike Srpske stasala je u savremenu medijsku kuću, sposobnu da adekvatno odgovori na sve profesionalne izazove”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je izrazila uvjerenje da će Radio-televizija Republike Srpske i u narednom periodu nastaviti putem razvoja, te objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti, u skladu sa svim standardima savremenog izvještavanja.

“Rukovodstvu, urednicima, novinarima i svim zaposlenim čestitam 30 godina Radio-televizije Republike Srpske. Želim vam da ostanete javni servis svih građana i jedan od najsnažnijih informativnih stubova Republike Srpske”, dodala je predsjednica Republike.