Predsjednica Republike Srpske svečano otvorila tradicionalnu manifestaciju “Dani Vlade S. Miloševića”

09/04/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je otvorila večeras u Banjaluci tradicionalnu manifestaciju “Dani Vlade S. Miloševića”.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da su “Dani Vlade S. Miloševića” jedinstvena kulturna manifestaciji i svojevrsno vraćanje duga sugrađaninu koji je značajno doprinio tome da Banjaluka i Krajina budu ucrtane na kulturnoj mapi bivše Jugoslavije, a i šire.

“Izuzetna mi je čast što sam večeras ovdje i što smo i ove godine okupljeni oko lika i djela našeg velikog kompozitora, etnomuzikologa i horovođe. Od 1999. godine, kulturni radnici i institucije, Banjaluka i Republika Srpska obilježavaju `Dane Vlade Miloševića` i tako je tradicionalno i ovoga aprila, u danima kada obilježavamo 121. godišnjicu od njegovog rođenja”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je izrazila zahvalnost organizatorima – Akademiji umjetnosti, Muzikološkom društvu Republike Srpske, Banskom dvoru, kao i svim ustanovama i pojedincima koji učestvuju u organizaciji ovog praznika kulture i umjetničkog stvaralaštva.

Predsjednica Srpske je istakla da je kultura najsnažniji kohezioni faktor svakog društva i svake zajednice.

“Iz toga proizilazi i naša obaveza da čuvamo sjećanje na naše velikane koji su u toj oblasti ostavili neizbrisiv trag. Među njima je svakako i Vlado Milošević. Ulaganja u kulturu kao i njegovanje kulture i čuvanje tradicije, predstavljaju trajnu obavezu institucija. Teško je pronaći uspješno društvo i osviještenu zajednicu, a da je kultura tog društva zapuštena ili da u njemu vladaju rigidni odnosi prema umjetničkim slobodama”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, odnos prema kulturi često je indikativan i predstavlja dobar pokazatelj opšteg ambijenta i smjera u kojem se jedna zajednica kreće.

“Pored materijalnih ulaganja u projekte i ustanove kulture, koja su svakako neophodna, jednako važni su puno uvažavanje umjetničke autonomije i podsticajno stvaralačko okruženje. Zbog toga njegovanje slobodne kulturne misli i autentičnih vrijednosti jednog naroda podrazumijeva sintezu oba faktora nužna za kulturni razvoj”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je dodala da su posljednjih godina uložena značajna sredstva za institucije kulture, ali da su institucije Srpske svjesne da na tom planu treba još mnogo toga uraditi.

“Samo zajedničkim naporima institucija i kulturnih radnika možemo obezbijediti još podsticajnije okruženje za naše umjetničke stvaraoce, kao i dalji razvoj na polju kulture. Veliki doprinos tom zajedničkom cilju predstavlja i ova manifestacija, u čast našeg Vlade Miloševića. Sa velikim zadovoljstvom, proglašavam otvorenom tradicionalnu kulturnu manifestaciju `Dani Vlade Miloševića`”, rekla je predsjednica Republike.