Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa Visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a

08/04/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu  sa Visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Kairatom Abdrakhmanovim /Kairat Abdrakhmanov/.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, položaju nacionalnih manjina, procesu izborne reforme i drugim pitanjima.

Predsjednica Cvijanović upoznala je sagovornika da Republika Srpska ima adekvatan institucionalni okvir i efikasne mehanizme zaštite manjinskih prava, koji se konstantno unapređuju u saradnji sa Savezom i Savjetom nacionalnih manjina Republike Srpske.

U tom kontekstu, predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska prva u BiH usvojila dokument od strateškog značaja za položaj nacionalnih manjina, kojim je potvrđeno opredjeljenje i uvažavanje institucija prema nacionalnim manjinama u Republici  Srpskoj.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, predsjednica Cvijanović ovom prilikom je istakla da su stavovi i pozicija Republike Srpske poznati, te ukazala na princip konstitutivnosti naroda i neophodnost poštovanja Dejtonskog sporazuma.