Govor predsjednice Republike Srpske na svečanoj akademiji povodom 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske

04/04/2022

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanoj akademiji povodom 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Srpske,

Uvaženi ministre unutrašnjih poslova Republike Srpske,

Ministre unutrašnjih poslova Republike Srbije,

Ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici,

Direktore policije Republike Srpske,

Uvaženi gosti predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije,

Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata,

Dame i gospodo,

Četvrti april jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske. Toga dana, prije tačno 30 godina, formirano je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Stvaranje naše policije uslijedilo je nepuna tri mjeseca nakon sudbonosnog 9. januara 1992. godine.

Tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata policija je, zajedno sa Vojskom Republike Srpske, dala ključni doprinos u odbrani našeg naroda, ustavnog poretka i granica Republike Srpske.

U temelje naše Republike, ugrađeni su životi 782 pripadnika MUP-a, kojih se uvijek sjećamo sa dubokim poštovanjem i posebnim pijetetom.

Od samog nastanka do današnjih dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo je i ostalo jedna od naših najznačajnijih institucija.

Čuvar poretka, javnog reda i mira, bezbjednosti građana i njihove imovine, ali i glavni oslonac Republike Srpske i njene stabilnosti.

MUP i Policija Republike Srpske garancija su za slobodu koju danas uživamo i koju namjeravamo ostaviti našim sljedećim generacijama.

Od ukupno 30, ovo je 26. godišnjica policije koju obilježavamo u miru i slobodi. Izazovi sa kojima se danas suočavaju Republika Srpska i njena policija drugačiji su od onih iz prve polovine 90-ih godina i hvala Bogu da je tako.

Učinićemo sve što je do nas da se nikad ne ponovi ono kroz šta su, u to teško doba stradanja, prošli Vojska, Policija i stanovnici Republike Srpske, i da mir, stabilnost i bezbjednost na ovim prostorima budu trajne kategorije.

Da bismo u tome uspjeli, potrebna nam je snažna, dobro opremljena i obučena policija.

Zato je važno da nastavimo sa ulaganjem u modernizaciju sredstava za rad, objekte, kao i stručno usavršavanje i obuku novih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policijski poziv i dalje je veoma privlačan za mnoge naše mlade ljude i na to smo ponosni. Upravo oni koji svake godine pristupaju u redove policije najbolja su garancija njenog kadrovskog jačanja, vitalnosti i kontinuiteta.

Prethodnih godina uradili smo mnogo na poboljšanju materijalnog statusa pripadnika MUP-a, a uložićemo dodatne napore i sredstva kako bismo i u ovoj godini povećali plate našim policajcima.

Pored obuke i opreme, suočavanje sa izazovima današnjeg vremena zahtijeva potpunu rehabilitaciju uloge policijaca, te nadogradnju postojećih nadležnosti i instrumenata za efikasan i nesmetan rad. U tu svrhu neophodno je inovirati zakonsku regulativu, što je i opredjeljenje Vlade Republike Srpske.

U svim zemljama svijeta, napad na pripadnika policije, ugrožavanje njegovog dostojanstva, bezbjednosti i života, tretira se kao udar na državu i njen poredak.

Zbog toga moramo snažno i beskompromisno da se obračunamo sa svima onima koji misle da su iznad Republike, izvan zakona, ili da su ispod radara organa za provođenje zakona.

Republika Srpska i njena policija su od samog nastanka neraskidivo povezane. Po svim anketama policija spada u red institucija u koju građani Srpske imaju najveće povjerenje.

I kao što je zadatak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da vode računa o bezbjednosti građana i javnom redu i miru, tako je i naša obaveza da čuvamo policiju i obezbijedimo potpuno dostojanstvo ove časne profesije.

Nikome, ni unutar ni van Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da urušava autoritet policije i njenih pripadnika. Istu sposobnost djelovanja u okviru sopstvene strukture mora imati i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i zato pozdravljamo svaku akciju na zaštiti i očuvanju integriteta kako policajca kao pojedinca tako i policije u cjelini.

Jaka policija je garant stabilne i bezbjedne Republike Srpske.

Svjesni su toga oni koji nam ne misle dobro. Ali, svjesni smo i mi i zato namjeravamo i dalje jačati našu policiju i njene bezbjednosne kapacitete, na dobrobit Republike Srpske i svih njenih građana.

Zahvaljujem se ministru i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na izuzetnoj saradnji, ali i što su, kao i druge institucije Srbije, uvijek uz Republiku Srpsku, kako povodom važnih datuma i događaja, tako i u obavljanju svakodnevnih poslova.

Dozvolite mi da na samom kraju, Vama ministre, direktore policije i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske čestitam Dan policije.

Želim vam mnogo sreće i uspjeha u budućem radu, a svima nama mirnu, stabilnu i bezbjednu Republiku Srpsku.

Čast mi je i privilegija što sam kao predsjednik Republike u prilici da Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dodijelim visoko priznanje povodom ovog važnog jubileja – 30 godina postojanja naše policije.

Živjela Republika Srpska!