Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH

29/03/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom /Olav Reinertsen/. 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Republici Srpskoj i BiH,  te mogućnostima unapređenja saradnje u različitim oblastima. 

Sagovornici su razmijenili mišljenje o unutrašnjim političkim procesima i otvorenim pitanjima koje opterećuju odnose u BiH, te situaciji na Zapadnom Balkanu. 

U  vezi s aktuelnim političkim prilikama u BiH, predsjednica Republike je ukazala da je dosljedno poštovanje međunarodnog prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH od suštinske važnosti za dugoročnu stabilnost BiH i punu funkcionalnost zajedničkih institucija.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je naglasila da su institucije Republike opredijeljene za očuvanje mira i stabilnosti, što je uslov za ekonomski rast, investiranje i napredak.

Sagovornici su ocijenili da postoji mnogo oblasti u kojima Republika Srpska i Kraljevina Norveška mogu da sarađuju, pri čemu je izraženo uverenje da će se, u narednom periodu, odnosi dalje produbljivati i razvijati.