Predsjednica Republike Srpske posjetila Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci

28/03/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević posjetili su danas Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da Vlada Srpske pruža institucionalnu podršku javnim univerzitetima, te da je u prethodne tri godine uloženo oko 51 milion KM za njihov razvoj.

Predsjednica Cvijanović je navela da su ta ulaganja podrazumijevala izgradnju i rekonstrukciju fakultetskih objekata, kao i studentskih domova.

“Tome smo posvetili veliku pažnju i raduje me što su i rezultati rada članica univerziteta uspješni. Jedan od njih je i podatak da je prošle godine Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci zabilježila rekordan broj upisanih kako domaćih tako i studenata iz inostranstva”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je istakla i da taj podatak potvrđuje da je ova akademija afirmisana i dobro pozicionirana unutar visokoškolskog sistema u Republici Srpskoj.

“U narednom periodu nam predstoji da i dalje usmjeravamo sredstva u unapređenje rada Akademije, a svjedoci smo da smo već počeli sa tim procesom uvođenjem različitih sadržaja”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla značaj da su studenti i profesori zadovoljni uslovima studiranja i rada, te navela i da će u narednom periodu biti određenih adaptacija i realizacija obaveza koje su preuzete u prethodnom periodu.

“Raduje me što sam danas vidjela da je u ovoj visokoškolskoj ustanovi uspostavljena dobra organizacija rada, ali i sinergija između nastavnog kadra i naših budućih umjetnika, za koje možemo već reći da su umjetnici, s obzirom na umjetnička djela koja smo danas vidjeli, a čiji su autori”, rekla je predsjednica Republike.