Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

31/01/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras, u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“, obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

U obraćanju okupljenima, predsjednica Cvijanović je istakla da je ponosna na prijateljstvo sa jevrejskim narodom i da je sigurna da se iz tog prijateljstva, ma kako bila teška i isprepletena sudbina, još mnogo toga može naučiti u budućnosti.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je ljudski ispravno, civilizacijski opravdano i potrebno, ali i institucionalno, da se razvija kultura sjećanja na najstrašnija stradanja, naglasivši da se kroz ono što su večeras vidjeli mogu razumjeti razmjere jednog takvog teškog stradanja naroda.

Predsjednica Republike istakla je da ne postoji nijedna jevrejska porodica koja nije dobila taj teški pečat prošlosti, kao i da su svi imali priliku da vide koliko su teške sudbine iz perioda stradanja Drugog svjetskog rata obilježile čitav jedan narod od kojeg se mnogo toga moglo naučiti.

Predsjednica Srpske naglasila je da je ponosna što u Banjaluci postoji ovaj kulturni centar koji služi kao neka vrsta podsjetnika na isprepletenu tužnu i tešku prošlost koja mora sve nas da drži budnima da bi razumjeli da se neke stvari zle prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti.

“I mi smo kao zajednica i društvo sazrijevali tokom godina, suočili se sa teškim izazovima i danas se suočavamo sa njima. Mislim da su to stvari koje onda kada je to potrebno samo prodube našu ljubav, pažnju, vjeru prema samima sebi, a daje nam i određenu snagu da prevaziđemo te probleme i gradimo nešto što je budućnost i naša vjera u nju”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske rekla je da se upravo po tome jevrejski narod sigurno ističe na jedan poseban način, ukazavši da je toliko napora, vjere, zajedničkih poduhvata i povezanosti, uspjelo da od njega napravi ono što danas jeste.

“Uspio je da se svrsta u red onih naroda koji su pokazali nevjerovatnu žilavost, ali isto tako da pokaže cijelom svijetu šta se to sve može naučiti i koliko možemo biti istrajni”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović navela je da je zahvalna onima koji su se okupili kako bi se pridružili svima koji znaju da treba da se uvijek sjećaju onih koji su žrtve, da ne zaborave užase koji su doveli jedan narod u tako strašno iskušenje i stradanje, ali i da se iz toga izvuku određene pouke.

Predsjednica Republike Srpske istakla je kako joj je drago što je kao predsjednik Republike u prilici da bude pokrovitelj ovog događaja.