Predsjednica Republike Srpske sastala se sa predsjednikom Privredne komore Sjeverne Makedonije

28/01/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas sa predsjednikom Privredne komore Sjeverne Makedonije Brankom Azeskim.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da su na sastanku sa predstavnicima Privredne komore Sjeverne Makedonije prezentovane mogućnosti i šanse razvoja energetskog sektora Srpske, kao i opredijeljenost za dodatnu integraciju u okviru regiona radi bržeg i snažnijeg razvoja.

“Neophodno nam je da uz dobro političko razumijevanje imamo i dobre privredne veze i svi smo opredijeljeni da se integrišemo u okviru regiona i vidimo kakve su naše zajedničke mogućnosti, šta znači pojačana saradnja i dobra infrastruktura”, istakla je predsjednica Republike.

„Ono za šta postoji interesovanje kao osnov za bolju privrednu saradnju ili odvijanje privrednih aktivnosti jeste zainteresovanost dokle su došli naši infrastrukturni projekti koji će omogućiti brži protok robe, ali će značiti i bolju komunikacijsku vezu za naše građane“, dodala je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike naglasila je da će se nastojati nadograđivati saradnja, kako bi Sjeverna Makedonija još više bila partner Srpske u okviru poljoprivrednih sajmova.

“Srpska tu ima tradiciju. Jedan od tih sajmova je sajam u Bijeljini koji se održava u septembru, a koji je regionalnog karaktera i okuplja izlagače iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske navela je da se nastojalo sagledati i šta su to potencijalno neke nove šanse za saradnju.

“Mnogo je oblasti u kojima možemo da djelujemo zajedno. Ovo su iskusni ljudi u sferi biznisa koji prepoznaju šta su to potencijali u Republici Srpskoj i opredijeljeni su da rade zajedno sa nama da imamo više zajedničkih investitora koji će iz Srpske djelovati u Sjevernoj Makedoniji i obratno”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike dodala je da će fokus biti stavljen i na to kako je organizovana Privredna komora u Sjevernoj Makedoniji, odnosno na digitalizaciju i veze koje su napravili u okviru biznisa.

“Ovo je prilika da se upoznamo sa uslovima poslovanja i šta su to potencijalno neke naše šanse”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je navela da se u Sjevernoj Makedoniji prepoznaje uloga komorskog sistema u kreiranju određenih zakonskih rješenja, dodajući da je prenijela dobre prakse iz Srpske, kao što je konstruktivan dijalog među socijalnim partnerima – sindikatom, Privrednom komorom i poslodavcima.

“Tim načinom dolazimo do nečega što su najbolja rješenja u ova izazovna vremena”, rekla je predsjednica Republike.