Govor predsjednice Republike Srpske na Svetosavskoj akademiji u Skoplju

27/01/2022

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na Svetosavskoj akademiji u Skoplju

Poštovani predsjedniče Vlade Sjeverne Makedonije,

Uvaženi ministre spoljnih poslova Srbije,

Poštovani poslanici, predstavnici institucija, ekselencije,

Dame i gospodo,

Počastvovana sam što sam večeras u Skoplju i što imam priliku da prisustvujem obilježavanju nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji.

Drago mi je što smo zajedno baš u danu kada proslavljamo Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i velikana koji je svojim neprocjenjivim duhovnim, moralnim i intelektualnim nasljeđem utemeljio naš identitet, osvijetlio put sloge i nacionalnog jedinstva srpskog naroda.

Svetosavlje je simbol našeg identiteta i zajedništva i zato ne postoji bolji i primjereniji datum, od ovoga kojeg ste izabrali, ili bolje rečeno, koji se svojom veličinom sam izabrao, za vaš nacionalni praznik.

27. januar se ne slavi samo ovdje u Skoplju, na obalama Vardara, ili u Kumanovu, već i u gradovima na Vrbasu, Savi i Dunavu, Moravi i Morači, Ibru, kao i širom Evrope i svijeta, gdje god žive naši sunarodnici.

Ovdje sam večeras da vam u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, uputim tople bratske pozdrave, kao i zahvalnost na uzajamnoj podršci, razumijevanju i dobroj saradnji.

Srbi u Sjevernoj Makedoniji su autohton narod, vijekovima prisutan, sa bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem. Srednjovijekovna, ali i savremena istorija našeg naroda nepojmljiva je bez Skoplja, Kumanova, bez Bitolja i Kajmakčalana, o čemu svjedoče brojni spomenici, predivne crkve i manastiri, ali i vi ovdje prisutni, koji ponosno i dostojanstveno slavite ime Svetog Save i svoj nacionalni praznik.

I zato želim da zajedno, sa ovoga mjesta, pošaljemo poruku mira i saradnje sa svim ljudima i narodima koji žive na našim prostorima uz želju da poštujemo jedni druge, i da zajedno gradimo bolju, uspješniju i srećniju budućnost  za sve generacije koje dolaze.

I upravo su mir i regionalna stabilnost ono čemu težimo, jer je to pretpostavka jačanja saradnje i povjerenja između država i naroda, bez koje nema ni održivog razvoja, niti dugoročnog prosperiteta na ovim prostorima.

Opredijeljeni smo da učestvujemo u regionalnim integracionim procesima koji imaju za cilj čvršće ekonomsko povezivanje naših zemalja.

Savremena ekonomija teži ukrupnjavanju tržišta, ukidanju nepotrebnih barijera i jednostavnijim procedurama i zbog toga sam uvjerena da je snažnije povezivanje za sve nas odlična prilika i put kojim svi zajedno treba da se krećemo jer će donijeti konkretne benefite za naše građane i privredu.

Upravo zato, želimo da jačamo i institucionalnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom i uvjerena sam da upravo srpska zajednica u ovoj zemlji može biti snažna kopča koja će dodatno povezati naše institucije, ali i privrednike, umjetnike, akademsku zajednicu, sportiste i mnoge druge.

Dragi prijatelji,

Ukazali ste mi veliku čast pozivom da prisustvujem svečanosti povodom Savindana i vašeg, ili bolje da kažem, našeg nacionalnog praznika. I mislim da je to suština naše savremene nacionalne integracije.

Da nikada i ništa ne radimo na štetu drugih, već da gradimo mostove među našim narodima, da zajedno slavimo, napredujemo, da se zajedno sjećamo i obilježavamo sve značajne praznike, kao što je i ovaj današnji.

U to ime, čestitam vam praznik srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji, sa željom da ostanete čvrsti i složni na putu očuvanja našeg identiteta. Želim i da nastavite da gradite još bolju i uspješniju budućnost, kako za vašu zemlju, tako i za cijeli region.

Hvala!