Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predstavnicima jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama

04/11/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu sa predstavnicima jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), direktorom organizacije Bene Berit (B’nai B’rith) Danijelom Mariašinom (Daniel S. Mariaschin) i zamjenicom direktora NCSEJ-a, američke organizacije za podršku evroazijskim Jevrejima Lesli Vajs (Lesley Weiss).

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima na zapadnom Balkanu, Evropi i globalnom nivou, kao i o dodatnom jačanju i unapređenju saradnje Republike Srpske i jevrejskih organizacija u SAD.

Predsjednica Cvijanović je istakla da Republiku Srpsku i jevrejske organizacije u  Sjedinjenim Državama veže dugogodišnje prijateljstvo, te da je intenzivna  saradnja, iskrena i otvorena komunikacija veoma važna, dragocjena i korisna.

Sagovornici su se usaglasili da je važno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu  Donja Gradina, u kojem učestvuju i predstavnici jevrejskog naroda.

Ovom prilikom predsjednica Cvijanović izrazila je zahvalnost jevrejskoj zajednici u SAD na podršci institucijama Republike Srpske i izrazila uvjerenje da će današnji razgovor doprinijeti jačanju međusobnog razumijevanja, kao i sagledavanju sveukupnih odnosa u BiH i regionu.