Predsjednica Republike Srpske, drugog dana zvanične posjete Republici Poljskoj, sastala se sa državnim sekretarom u Ministarstvu porodice i socijalne politike i učestvovala na naučnom panelu na Institutu za slavistiku Varšavskog univerziteta

21/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, drugog dana zvanične posjete Republici Poljskoj, sastala se sa državnim sekretarom u Ministarstvu porodice i socijalne politike Stanislavom Švedom i učestvovala na naučnom panelu na Institutu za slavistiku Varšavskog univerziteta. 

Na sastanku sa državnim sekretarom Stanislavom Švedom, razgovarano je o iskustvima Poljske u oblasti demografske politike i sprovođenju različitih mjera u domenu pružanja podrške porodici, kako mladima, tako i penzionerskoj populaciji. 

Sagovornici su ovom prilikom izrazili opredjeljenost ka intenzivnijoj institucionalnoj saradnji resornih ministarstava u Poljskoj i Republici Srpskoj, te razmjeni informacija u pogledu pozitivnih praksi koje imaju za cilj poboljšanje demografske situacije. 

Tokom naučnog panela, u organizaciji Instituta za slavistiku na Varšavskom Univerzitetu, bilo je riječi o brojnim aktuelnim temama, poziciji Republike Srpske u okviru ustavnog sistema BiH, procesu evropskih integracija, kao i odnosu Poljske prema politikama Evropske unije. 

Na panelu, kojem su prisustvovali predstavnici Instituta za međunarodne odnose Poljske, Udruženja koje se bavi izučavanjem političkih i društvenih procesa na postjugoslovenskom prostoru, kao i dekan Fakulteta polonistike Zbignjev Gren, predsjednica Srpske upoznala je učesnike sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i ukazala na neophodnost poštovanja ustavne strukture predviđene Dejtonskim sporazumom i njegovim Aneksom 4. 

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo učešćem na naučnom panelu, kao i konstruktivnom raspravom kojoj su doprinijeli kako prisutni predstavnici naučne zajednice, tako i studenti Varšavskog Univerziteta.