Predsjednica Republike Srpske, tokom zvanične posjete Republici Poljskoj, razgovarala sa predsjednicom Sejma, Donjeg doma poljskog Parlamenta i državnom sekretarkom u Ministarstvu fondova i regionalne politike

20/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom zvanične posjete Republici Poljskoj, razgovarala je danas u odvojenim susretima, sa predsjednicom Sejma, Donjeg doma poljskog Parlamenta Elžbjetom Vitek i državnom sekretarkom u Ministarstvu fondova i regionalne politike Malgožatom Jarošinkom Jedinak. 

Predsjednica Cvijanović i predsjednica Vitek razmijenile su mišljenje o aktuelnoj situaciji u Evropskoj uniji, poziciji Poljske, kao i politici proširenja EU. 

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima dodatnog jačanja institucionalnih veza između Srpske i Poljske, ali i stvaranju uslova za unapređenje različitih vidova saradnje. 

Predsjednica Srpske informisala je predsjednicu poljskog Parlamenta sa ustavnom pozicijom Republike Srpske, te političkom situacijom i ukupnim odnosima u BiH. 

Ovom prilikom je pozdravljen intenzitet kontakata između Republike Srpske i Poljske i njenih regija, te naglašeno da je posjeta predsjednice Cvijanović Poljskoj važan korak ka još boljim međusobnim odnosima i ocijenjeno da se takva praksa treba nastaviti i u budućnosti. 

Na sastanku sa državnom sekretarkom u Ministarstvu fondova i regionalne politike Malgožatom Jarošinkom Jedinak, predsjednica Cvijanović je istakla da su evropske integracije i jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje institucija Republike Srpske. 

Tokom sastanka posebno je apostrofirana intenzivna saradnja Srpske i nekoliko poljskih vojvodstava u različitim oblastima, te izražena opredijeljenost ka daljem unapređenju odnosa. 

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je iskustvo Poljske u domenu povlačenja i korištenja evropskih fondova veoma korisno, te izrazila zahvalnost domaćinima na spremnosti da svoja iskustva podijele sa Republikom Srpskom.