Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ministarkom za porodicu Mađarske

04/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas, u okviru dvodnevne posjete Mađarskoj sa ministarkom za porodicu Katalin Novak.

Predsjednica Republike izjavila je da se u okviru podrške porodici i djetetu ide ka sistemskim mjerama koje bi zamijenile nekoliko postojećih s ciljem boljeg efekta, a o tim iskustvima danas je razgovarala i sa mađarskim ministrom za porodicu Katalin Novak.

Predsjednica Srpske je navela da je sa mađarskom ministarkom analizirala određene mjere koje su na snazi u okviru porodične politike u Mađarskoj, a želja je da se uvedu i u Srpsku.

“Mi smo i ranije razgovarali o tome. U Republici Srpskoj postoji čitav set različitih mjera podrške porodici i djetetu. Ono što namjeravamo da radimo u narednom periodu jeste da kroz jednu, dvije sistemske mjere zamijenimo nekoliko sada postojećih da bi efekat bio bolji”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da će efekat biti bolji onda kada je ta mjera ciljano usmjerena, a budući na postignute rezultate u Mađarskoj, smatra da je najbolje crpiti iskustva koja ta zemlja ima.

Predsjednica Srpske je istakla da je ovo nastavak saradnje, uz ocjenu da će ona biti sve konkretnija, te zahvalila i za veliku institucionalnu i izdašnu podršku koja je dolazila i za vrijeme kovid krize.

Prema riječima predsjednice Republike, najvažnije su za društvo porodica i dijete, ekonomska strana i sve što je stizalo za održavanje zdravstvenog sektora u pandemiji, a kada se to pogleda onda se i vidi da je saradnja Mađarske i Srpske kakva treba da bude.

Predsjednica Srpske je dodala da je posebno raduje najava, a odnosi se na uspostavljanje jednog fonda u Republici Srpskoj preko kojeg će ići podrška za privredni sektor.