Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj

01/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj povodom aktuelne situacije u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da Ustavni sud svojim odlukama ide po ustaljenom obrascu ka urušavanju Republike Srpske, nastoji da kreira nova ustavna rješenja, umjesto da ih štiti.

Predsjednica Cvijanović je navela da će biti održana sjednica Narodne skupštine o odluci Ustavnog suda o šumama do kraja oktobra, te da će biti doneseni odgovarajući zaključci za koje smatra da će poslužiti da se Srpska oslobodi nametnutih odluka.

“Nismo pobunjenici nego legalisti, štitimo Ustav, jer smo na taj Ustav i ustavna rješenja dali saglasnost. Sve ono što se dešavalo nakon toga podrazumijevalo je nasilnu izmjenu Ustava ili prevaru koja se dešava u okviru BiH, a uloga ovdje je da se brani Ustav”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na šume i šumsko zemljište krajnje štetna i da se dešava po već ustaljenom obrascu.

“Moramo reći da smo ponovo šokirani slijedom događaja ili odluka koji idu u cilju urušavanja Republike Srpske i njenih dejtonskih, ustavnih nadležnosti”, rekla je predsjednica Srpske.

Prema riječima predsjednice Republike, u BiH se već mnogo godina dešava pravni haos i postoji pravna nesigurnost koju su izazvale odluke visokih predstavnika, a potom i odluke Ustavnog suda BiH, koji je zamijenio visokog predstavnika, djelujući antidejtonski i donoseći rješenja koja su na štetu Ustava, Srpske i po pravilu znače uzurpaciju nadležnosti i da se te nadležnosti sa republičkog prenesu na nivo BiH.

Predsjednica Republike Srpske je navela da su na današnji sastanak bile pozvane i političke partije opozicije, te da smatra da je trebalo da dođu, ali da cijeni da imaju svoj stav i političku procjenu iako su se odazvali ovakvom jednom sastanku u februaru.

Predsjednica Cvijanović je dodala da postoji saglasnost sa opozicijom da se prodiskutuje o pitanjima koja su bila na ovom sastanku i da potom slijedi sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednica Republike je podsjetila da je predsjednik SDS-a Mirko Šarović i sam rekao da bi trebalo održati posebnu sjednicu Narodne skupštine koja bi se bavila pitanjem najnovije odluke Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o Vijeću naroda Republike Srpske i inicijativama koje otud dolaze, predsjednica Republike je rekla da sada nikom ne može biti nejasno zašto je uspostavljeno to vijeće – nije predviđeno Dejtonom, nego naknadnim intervencijama i nametanjem visokog predstavnika da bi moglo da blokira u Srpskoj i posluži bošnjačkoj političkoj agendi – što više prenositi sa nivoa Srpske i prebacivati na nivo BiH.

Predsjednica Republike Srpske je podsjetila da se Narodna skupština već u nekoliko navrata bavila tim pitanjima i iznosila svoj stav o djelovanjima visokih predstavnika, dodajući da je definitivno jasno da Ustavni sud BiH kreira određena ustavna rješenja, umjesto da služi kao onaj ko će apsolutno biti u zaštiti Ustava i ustavnih rješenja.

Predsjednica Srpske je pojasnila da u BiH nema ni saglasnosti niti volje konstitutivnih naroda da dođe do izmjene Ustava kroz predviđenu proceduru, zbog različitih političkih platformi, kao i etničkih, dodajući da Srpska stoji na pozicijama decentralizacije, slično tome nastupa i hrvatski narod, dok bošnjačke političke partije zagovaraju centralizaciju.

“Imajući u vidu da nema te saglasnosti, onda se raznim mahinacijama i manipulacijama nastoji doći do drugačijeg ustavnog koncepta i upravo su tome služile silne nametnute odluke visokih predstavnika, ali i odluke Ustavnog suda BiH”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, Republika Srpska nije krivac za nefunkcionisanje BiH, nego preveliki apetiti koji dolaze iz političkog Sarajeva koji su bili podržani od velikog dijela međunarodne zajednice.

“Zato se nalazimo tu gdje se nalazimo i zato debatujemo i pričamo o odlukama Ustavnog suda BiH, umjesto da kao u svakoj normalnoj državi Ustavni sud bude prepoznat kao institucija koja će braniti i štiti ustavnost, u kojem neće sjediti strane sudije i donositi odluke bitne za život i pravnu sigurnost građana ove zemlje. Oni sa ovom zemljom nemaju ništa”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da ovdje domaće institucije trebaju odlučivati, a ne visoki predstavnici, strane sudije niti bilo ko sa strane.

“Mi u Republici Srpskoj smo apsolutno sposobni da upravljamo procesima i da stojimo na braniku Ustava i ustavnih rješenja”, naglasila je predsjednica Srpske.