Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

14/09/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras u Banjaluci obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsjednica Republike Srpske rekla je u govoru na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, od kako je svijeta i vijeka, istorija svih naroda protkana je iskušenjima, porazima, stradanjima, ali i pobjedama i slavnim trenucima.

“Ipak, čini mi se da nijednom narodu istorijska sudbina nije toliko ispreplela put iskušenja i stradanja sa putem pobjede i vaskrsa, kao našim sunarodnicima koji su na leđima iznijeli Cer, Kolubaru, albansku golgotu, Plavu grobnicu i proboj Solunskog fronta”, navela je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je ukazala da praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Republika Srpska i Srbija obilježavaju drugu godinu zaredom, u čast srpske vojske koja je prije tačno 103 godine, zajedno sa savezničkim snagama, krenula u odlučujući proboj Solunskog fronta s ciljem povratka okupiranim ognjištima i konačnog oslobođenja otadžbine.  

Predsjednica Republike Srpske je istakla da o posvećenosti, herojstvu i nadljudskim podvizima najbolje svjedoči to što je nezaustavljiva pobjednička vojska, slamajući usput otpor neprijatelja, za samo 45 dana prešla više od šest stotina kilometara.

Predsjednica Republike je dodala da se srpska trobojka ponovo zavijorila u Beogradu, ali i u Prištini, Nišu, Podgorici, Banjaluci, kao i u svim drugim krajevima oslobođene zemlje.

“Ovi junaci oslobodili su otadžbinu, a svima nama ostavili su i neprocjenjive istorijske lekcije. Jedna od najvažnijih govori o jedinstvu”, dodala je predsjednica Republike.

Predsjednica  Cvijanović je ukazala da su se rame uz rame sa sunarodnicima iz Šumadije, Pomoravlja, Raške, Kosova i Metohije i drugih dijelova Srbije, borili brojni dobrovoljci iz Hercegovine, Krajine, Like, Podrinja, Posavine, ostavljajući sve ideološke, političke, regionalne i druge razlike u sjeni svesrpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode.

Predsjednica Republike istakla je da za Republiku Srpsku, jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje saradnje, koja je danas intenzivnija nego ikada u prošlosti, ostaju prioritetni zadaci.

Predsjednica Cvijanović je rekla da se danas kada se u Srpskoj govori o jedinstvu ne misli na jednoumlje, niti na jednostranačje, već na okupljanje s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

“Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske. Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namjere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu”, naglasila je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da će bez obzira na besmislene opstrukcije iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka – Beograd.

“I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu, ni bilo gdje u svijetu, da li ćemo dostojno obilježiti mjesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini!”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je navela da je “naša obaveza da, cijeneći ono što nas je naučila prošlost, radimo u ime budućnosti”.

“Zato je važno da razvijamo Republiku Srpsku i da čuvamo njenu stabilnost”, dodala je predsjednica  Cvijanović.

“Neka nam ovaj praznik, sada i ubuduće, bude povod da slavimo slobodu i ponosno istaknemo našu zastavu. Neka nas podsjeti i na najslavnije stranice naše istorije, koje smo kao narod ispisali onda kada smo bili složni i jedinstveni. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija!”, zaključila je predsjednica Republike Srpske.