Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Poljske

29/07/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala  je danas  u svom kabinetu sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Poljske Šimonom Šinkovskim.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, procesu evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje, kao i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Ocijenjeno je da su dosadašnji odnosi Srpske i Poljske veoma dobri, da postoje brojni primjeri konkretne saradnje sa nekoliko poljskih vojvodstava u različitim oblastima, te da ima još dosta prostora za njeno proširenje.

U tom smislu,  predsjednica Cvijanović je izrazila uvjerenje da će saradnja sa Republikom  Poljskom i njenim regijama u narednom periodu biti dodatno osnažena, a kao primjer dobre prakse navela je partnerstvo između opštine Prnjavor i Boleslavca.

Predsjednica Republike je istakla da su evropske integracije i regionalna saradnja strateško opredjeljenje institucija Srpske, a da su iskustva i podrška Republike Poljske i njenih eksperata na tom putu, veoma dragocjena i korisna za Republiku Srpsku.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović se zahvalila za vrijednu medicinsku pomoć koju je Republika Poljska pružila Republici Srpskoj u borbi sa korona virusom, te ocijenila da je taj čin solidarnosti još jedan dokaz prijateljstva.

Sastanku su prisustvovali ambasador Poljske u BiH  Jaroslav Lindenber i ambasadorka BiH u Poljskoj Koviljka Špirić.