Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije

23/07/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikolom Selakovićem.

Predsjednica Srpske je izjavila da je velika uzdanica za sve u Srpskoj to što je Srbija stabilna i jaka i zna šta radi.

Predsjednica Cvijanović je istakla da su na najvišem mogućem nivou u nekoliko posljednjih godina institucionalna veza, političko razumijevanje i ekonomska podrška koja dolazi iz Srbije prema Republici Srpskoj.

“Koristim i ovu priliku da se zahvalim u ime institucija i građana Republike Srpske na takvoj podršci. Dobro je za nas u Srpskoj znati da postoji Srbija, da je Srbija stabilna i jaka, da zna šta radi, da raspolaže svim alatima kojima je neophodno danas da raspolaže jedna moderna država i to predstavlja veliku uzdanicu za sve nas”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je, uz sve što Srbija i Srpska rade zajedno, kao što je obilježavanje važnih zajedničkih datuma iz istorije, mnogo i onih praktičnih stvari koje se dešavaju na relaciji Srbija – Srpska.

Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo što je danas dogovoreno još nekoliko stvari koje predstavljaju iskorak kada je u pitanju zajednički odnos prema zajedničkoj dijaspori, a tiče se jačanja takvih veza, ali i adekvatnog predstavljanja Srpske i Srbije, te očuvanja nacionalnog identiteta u dijaspori.

“Uz punu zahvalnost za sve ono što ćemo raditi zajedno ide i naša podrška iz Republike Srpske svima koji će biti uključeni u ovaj projekat kada je u pitanju školstvo, nacionalna grupa predmeta – srpski jezik, nacionalna geografija, istorija – ono o čemu moramo da učimo našu djecu koja žive izvan Republike Srpske, Srbije ili nekih drugih krajeva u kojima žive Srbi”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je izrazila zahvalnost za ekonomsku podršku i pomoć Srbije Republici Srpskoj u prethodnim godinama i podsjetila da je mnogo pokrenutih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike.

“Važno je da se realizuje sve ovo jer to obezbjeđuje bolji život građana, ali je ovo bila i prilika da upoznamo ministra i njegove saradnike o izazovima sa kojima se susreće Republika Srpska, odnosno cijela BiH”, rekla je predsjednica Srpske.