Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju Bitke na Kozari

03/07/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas na Mrakovici obilježavanju Bitke na Kozari.

Predsjednica Srpske je izjavila da je Kozara uvijek bila simbol snage i stradanja.

“To je zalog koji moramo nositi sa sobom u budućnosti, a ono što danas radimo jeste da jačamo Republiku Srpsku i njene institucije, znajući da bez institucija i bez Republike Srpske ovdje nema ni mira, ni slobode, ni slobodnog života, a konačno ni svega što želimo da uradimo za sva naša pokoljenja koja će doći iza nas”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila, da je sigurna da smo lekcije iz prošlosti naučili i savladali, ali i da ima i onih koji nisu baš sasvim sigurni u ono što treba da se čini u budućnosti.

Predsjednica Srpske je naglasila i da se okupljanjem na Kozari pokazuje da je Republika Srpska zajedno za Srbijom dijelila zajedničku prošlost, kao što ima i sadašnjost, a imaće i budućnost.

“Sve što se dešavalo u prošlosti simbol je našeg zajedništva, ali i naš put i pokazatelj kuda da se krećemo u budućem periodu. Ponosna sam na ono što pokazujemo u Republici Srpskoj, razumijevši i kolika su stradanja bila i na Kozari i na mnogim drugim stratištima”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da nema prostora i mjesta za bilo kakvu naivnost, da istorija treba da uči kako se ponašati u budućnosti i da se treba okupljati oko svega onoga što su zajednički, strateški, najvažniji, nacionalni ciljevi i prioriteti Srpske.

“I u teškim vremenima, kao i u dobrim, možemo da se naslonimo na Srbiju. Srećna sam što se naše jedinstvo i zajedništvo posebno pokazalo prethodnih godina na svakom terenu i na svakom planu i da možemo da budemo podrška jedni drugima”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je rekla da je Kozara mjesto bola i iskazivanja poštovanja prema svima koji su stradali, ali istovremeno i mjesto, kao i mnoga druga mjesta na kojima se pokazuje šta se želi napraviti od Republike Srpske i koliko je važna okupljenost oko tih ciljeva i zajedništvo.

“Danas je Republika Srpska stabilna. Ona je nastala na onome što su tekovine naše slavne prošlosti. Želimo da od Republike napravimo mjesto otvoreno za život, za slobodu, u kojoj možemo da ostvarujemo sve ono što su naši nacionalni ciljevi i što su naši porodični, privatni, lični, profesionalni i svi drugi ciljevi svakog našeg građanina koji treba da živi u slobodi”, poručila je predsjednica Cvijanović.