Reagovanje predsjednice Republike Srpske na drugostepenu presudu Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću

08/06/2021

Reagovanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na drugostepenu presudu Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću:

“Drugostepenom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal je još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali.

Haški tribunal ostaće zato upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su nam 90-ih u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta”, navodi se u reagovanju predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.