Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa rukovodstvom Grada Trebinja i prisustvovala pripremnoj nastavi za maturante koju je organizovala Gradska uprava Trebinje

03/06/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa rukovodstvom Grada Trebinja i prisustvovala pripremnoj nastavi za maturante koju je organizovala Gradska uprava Trebinje.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je jedan od prioriteta uspostavljanje poljoprivrednog fakulteta u ovom gradu.

Predsjednica Cvijanović je rekla da je u prethodnih nekoliko godina udvostručen broj poljoprivrednih gazdinstava na području grada, što znači da je poljoprivreda perspektiva ovog kraja, kao i turizam.

“Treba da omogućimo da nam se djeca školuju ovdje i da će sigurno biti stimulativnije, više njih će upisati taj fakultet”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da Trebinje ima ogromnu razvojnu šansu, te da se o ovom gradu uvijek priča kao o biseru koji je otvoren za turiste.

Predsjednica Cvijanović je navela da ovdje prepoznaje mnogo drugih potencijala i razvojnih šansi, te da lokalna i republička vlast treba da te šanse pretvore u realnost.

Predsjednica Srpske je, nakon što je prisustvovala pripremnoj nastavi za maturante koju je organizovala Gradska uprava Trebinje, rekla da je oduševljena ovim projektom, te da bi to mogao da bude stimulativan primjer i za druge lokalne zajednice.

“Razmišljamo o tome da se možda i na još jedan način koji će biti više sistemski uredi da bismo dobili odgovarajuću pripremnu nastavu za naše učenike koji žele da postanu studenti, a sa druge strane da bismo rasteretili roditeljski, porodični budžet”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović smatra da bi ovo trebalo da postane jednako važan projekat koji treba da se sprovodi širom Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je rekla da ju je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić informisao da će biti proširena lista stipendista Gradske uprave, te istakla da sve vidi kao osmišljenu putanju od pripremne nastave, stipendija, do čitavog niza projekata, samozapošljavanja i pripravničkog staža za šta gradska vlast ulaže značajna sredstva.

“Nema ničeg uzvišenijeg i boljeg nego kad ulažete u djecu, a djeca žele da ono što vi u njih ulažete pretoče u svoje znanje, odnosno obrazovanje i da se poslije kao obrazovani ljudi stave u funkciju razvoja društva. Sigurna sam da će Trebinje imati mnogo svojih kadrova”, rekla je predsjednica Republike.