Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj

28/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Palati Republike sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

Tema sastanka bila je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH i druge aktuelne teme.

Predsjednica Republike Srpske poručila je da Republika Srpska ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, te pozvala da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum, te da međunarodna zajednica pokazuje nedosljednost.

Predsjednica Republike je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

„Razumijemo da je Valentin Incko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavnika treba da se zaobiđu jasno propisane procedure“, rekla je predsjednica Srpske.

Prema riječima predsjednice Republike, iza ovog spornog imenovanja stoji grupa ambasadora okupljenih u onom šta oni nazivaju Savjet za implementaciju mira /PIK/.

„Na osnovu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, mi danas imamo državu koja se sastoji od dva entiteta i Republika Srpska želi da štiti i svoj interes i da ostvaruje sve svoje funkcije upravo na osnovu sporazuma na koji smo dali saglasnost, a ne na osnovu onoga što je on postao u međuvremenu“, poručila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da je stav svih učesnika današnjeg sastanka da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika apsolutno neusklađeno sa onim što je predvidio Dejtonski sporazum, odnosno međunarodni akt.

„Tamo jasno stoji da strane potpisnice treba da budu te koje utvrđuju prijedlog, a da se ta odluka potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. Nema tu nikakve grupe ambasadora, koja zasjeda, a onda predlaže ko je novi visoki predstavnik“, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je napomenula da se iz izjava političkih predstavnika u Srpskoj juče moglo čuti da je samo jedno imenovanje visokog predstavnika obavljeno u skladu sa procedurama, a da je sve nakon toga bila velika politička igra.

„I ovo sada je još jedan od načina da međunarodna zajednica pokazuje i određenu nedosljednost i licemjerje, ali i da pokazuje da u suštini ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje, ni na koji način se treba jačati unutrašnji dijalog“, rekla je predsjednica Cvijanović.

Jedan od orjentira učesnika sastanka su, tvrdi predsjednica Srpske, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koja se više puta bavila pitanjem onoga što jeste evropski put, Dejtonski sporazum i u oviru toga visoki predstavnik i sve ono s čime se Srpska suočavala tokom prethodnih godina.

„To je značilo brojna nametanja, brojne intervencije međunarodnog predstavnika, po pravilu uvijek na štetu ingerencija Republike Srpske, na štetu naših ustavnih nadležnosti, a opet u korist jednog velikog nereda do kojeg smo došli u okviru BiH, gdje sve manje vjerujemo jedni drugima“, podsjetila je predsjednica Republike Srpske.

Prema riječima predsjednice Republike, uloga međunarodnog faktora u BiH bi trebalo da bude da olakšaju određene procese i da budu na usluzi domaćim strukturama da postižu određene dogovore u okviru ove zemlje.

„Da postoji evropski put onda bismo mi danas pričali o nekim drugim stvarima, a ne o tome kako je nelegalno, mimo procedura, mimo onog što je predvidio Dejtonski sporazum, imenovan ili se pokušava imenovati neki novi visoki predstavnik“, kaže predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je navela da će sutra na sastanak pozvati predstavnike političkih stranaka iz opozicije, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

„Nakon toga ću procijeniti da li postoji potreba i da li možemo u zajedničkom formatu stranaka u vlasti i opozicije da ponovo prodiskutujemo određene stvari početkom sljedeće sedmice“, navela je predsjednica Republike.

Današnjem sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te predstavnik Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.